КМДА Київська міська державна адміністрація


26 вересня 2014

Під час колегії Департаменту охорони здоров’я фахівці обговорили питання розвитку психіатричної служби столиці

Окремим пунктом на розгляд колегії було винесено актуальність та особливість надання психолого-психіатричної допомоги вимушеним переселенцям з АР Крим та зони АТО, що знайшли тимчасовий прихисток у м. Києві.

За оцінками фахівців сьогодні щонайменш 20-30% переселенців і до 80% учасників антитерористичної операції потребують спеціалізованої допомоги.

- «Ми маємо подбати про психічний стан цих людей, у тому числі дітей, які під тиском обставин були вимушені покинути свої домівки і докладатимемо всіх зусиль, аби вони не відчували дискомфорту та могли якомога безболісніше адаптуватися до нових умов життя» - зазначив директор Департаменту охорони здоров’я м. Києва Михайло Риган.

Окрім особливостей надання психологічної допомоги переселенцям, медики обговорили конкретні шляхи вдосконалення розвитку психіатричної служби.

У доповідях фахівців лунали конкретні пропозиції щодо покращення роботи галузі. Зокрема йшлося про практичні кроки розвитку амбулаторної психіатричної служби у місті, а також про надання психіатричної допомоги дітям та підліткам. Останнє питання викликало жваве обговорення спеціалістів, так як за статистикою кожна четверта психічнохвора особа в м. Києві – дитина.

Серед проблемних питань розвитку психіатричної служби найболючішим, на думку лікарів, є дефіцит кадрів. Відсутність необхідної кількості спеціалістів значно ускладнює ранню діагностику і лікування. Також фахівці наголосили на необхідності вдосконалення законодавства, що регулює взяття на облік та лікування психічнохворих.



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.