КМДА Київська міська державна адміністрація


18 травня 2021

Вчасно діагностована гіпертонічна хвороба та контрольоване лікування мінімізує ризики ускладнень та дозволяє жити повним життям – Валентина Гінзбург

Вчасно діагностована гіпертонічна хвороба та контрольоване лікування мінімізує небезпечні для життя ризики ускладнень та дозволяє жити повним життям. На цьому наголосила директорка Департаменту охорони здоров’я Валентина Гінзбург.

Вона зазначила, що кожен має піклуватися про особисте здоров’я та опікуватися самопочуттям близьких. А 17 травня – Всесвітній день боротьби з гіпертонією – додаткова нагода згадати, як запобігти цьому серйозному захворюванню та його небезпечним ускладненням.

«Гіпертонія – одне з найбільш поширених хронічних захворювань у світі. І, на жаль, столиця не виняток зі світової статистики. Серцево-судинні захворювання є основною причиною смертності населення Києва і становлять близько 64% від всієї смертності (показник по Україні – 66%)», – підкреслила Валентина Гінзбург.

Директорка Департаменту зауважила, що гіпертонія – один із найбільших факторів ризику для розвитку серцево-судинних захворювань та летальності від них. Підвищений артеріальний тиск без належного лікування може призвести до інфаркту, інсульту, ниркової чи серцевої недостатності, погіршення зору та інших ускладнень.

«Важливо розуміти, що підступність гіпертонії в тому, що протягом деякого часу пацієнти можуть не знати про свою хворобу. А без належного лікування вона прогресує. Тож важливо періодично робити контрольні вимірювання тиску, навіть якщо почуваєтеся цілком здоровою людиною; регулярно проходити профілактичні консультації та огляди у свого сімейного лікаря; слідкувати за вагою (надмірна вага є фактором ризику розвитку серцево-судинних захворювань)». Якщо ж лікарі поставили діагноз «гіпертонічна хвороба» – обов’язковим є регулярний прийом призначених ліків та проходження всіх необхідних обстежень за запропонованим вашим лікарем графіком», – порадила Валентина Гінзбург.

Лікарі переконують, що регулярний прийом антигіпертензивних препаратів за призначенням лікаря; підтримання нормальної маси тіла; обмеження вживання гострої та солоної їжі; регулярні аеробні фізичні навантаження, такі як ходьба (≥30 хв на день, більшість днів на тиждень); обмеження споживання алкоголю; відмова від паління; раціон харчування багатий фруктами й овочами значно знижують ризики ускладнень гіпертонічної хвороби.

Також необхідно розумітися і на загрозливих симптомах. Зокрема, таких як гіпертонічний криз. Це раптовий, різкий підйом артеріального тиску, що супроводжується погіршенням самопочуття.

Небезпека гіпертонічного кризу полягає у високому ризику розвитку ускладнень, серед яких – смертельно небезпечні стани: мозковий інсульт та інфаркт міокарда. Загрозу здоров’ю та життю несе підвищення артеріального тиску >180/120 мм рт. ст. Основні симптоми, що можуть свідчити про гіпертонічний криз, – сильний головний біль, розлади зору («мушки перед очима»), нудота, аж до блювоти, сплутаність свідомості, біль у грудях, сонливість. За наявності таких ознак треба негайно виміряти артеріальний тиск.

Якщо артеріальний тиск вищій за показник >180/120 мм рт. ст:

- телефоном порадьтеся із сімейним лікарем чи зателефонуйте на гарячу лінію «Порада лікаря 1583» (працює у Києві), щоб отримати дистанційну консультацію;

- прийміть один із препаратів швидкої дії: або КАПТОПРЕС (таблетка 25 мг); або НІФЕДИПІН (таблетка 5-10 мг); або ФАРМАДИПІН (1 крапля на цукор під язик на кожні 10-20 мм рт. ст. підвищеного тиску (передозування небезпечне!);

-  повторно виміряйте АТ через 30 хвилин. Якщо артеріальний тиск не зменшується чи продовжує збільшуватися та при значному підвищенні артеріального тиску з’являється інтенсивний біль або значний дискомфорт за грудиною чи в ділянці серця, порушення мови, слабкість у кінцівках з одного боку, асиметрія обличчя, інтенсивний головний біль, який супроводжується сплутаністю свідомості та розладами зору, задуха, судоми, виражені тривожні розлади, непритомність – негайно зателефонуйте на номер 103.

«Пам’ятайте – гіпертонія – хвороба, яку можна та вкрай необхідно тримати під контролем, мінімізуючи інсульт та інші небезпечні її наслідки! Бережіть себе та піклуйтеся про близьких», – підсумувала Валентина Гінзбург.



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.