КМДА Київська міська державна адміністрація


29 вересня 2021

Нову Міську цільову програму «Громадське здоров’я» сьогодні погодили члени профільної комісії Київради - Валентина Гінзбург

Нову Міську цільову програму «Громадське здоров’я» на 2022-2025 роки погодили сьогодні депутати – члени постійної комісії Київради з питань охорони здоров’я та соціального захисту. Про це повідомила директорка Департаменту охорони здоров’я Валентина Гінзбург.

Вона зазначила, що на сьогодні подібного окремого структурованого плану заходів не існує в жодному регіоні України.

«Уже досить тривалий час на благо мешканців столиці ефективно працює програма «Здоров’я киян». Щороку до неї додаються нові пункти, які дозволяють наближувати медичну допомогу до населення, покращувати її якість та доступність. Та зрозуміло, що поняття «здоров’я» вміщує в себе дещо більше, аніж «лікування». «Громадське Здоров’я» має максимально підсилити профілактичну складову та підвищити ефективність процесу раннього виявлення інфекційних та неінфекційних захворювань», – зазначила Валентина Гінзбург.

Директорка Департаменту розповіла, що частина заходів до нової Програми перенесена зі «Здоров’я киян». Зокрема, йдеться про забезпечення витратними матеріалами для безоплатного скринінгу цукрового діабету, рівня холестерину, виявлення колоректального раку; проведення вакцинації від грипу в групах епідризику, закупівлі туберкуліну, фолієвої кислоти для вагітних жінок із метою профілактики вроджених аномалій… Також – впровадження вакцинації дівчат проти папіломи-вірусу, закупівля витратних матеріалів для діагностики вірусних гепатитів В і С, низки інших інфекційних захворювань тощо.

«Ще до цільової програми «Громадське здоров’я» увійшли абсолютно нові заходи. Наприклад – розширення неонатального скринінгу новонароджених дітей на спадкові хвороби обміну речовин у новонароджених з 4 до 31 позиції. Забезпечення безоплатного скринінгу гепатитів В та С за групами ризику, програми з раннього виявлення раку шийки матки, раку молочної залози, остеопорозу тощо», – зазначила Валентина Гінзбург.

Крім того, за словами директорки Департаменту охорони здоров’я, Програма передбачає фінансування вкрай важливої профілактично-освітньої роботи, спрямованої на підвищення рівня поінформованості з питань запобігання профілактики інфекційних та неінфекційних захворювань, популяризацію здорового способу життя шляхом виготовлення та розповсюдження тематичних відео, поліграфічної продукції тощо.

Вона подякувала членам профільної комісії за підтримку і співпрацю та зазначила, що згідно з сучасними уявленнями громадське здоров’я вже не розглядається як суто медична проблема. Адже стан здоров’я напряму залежить від багатьох факторів – починаючи від соціально-економічного розвиткку країни, якості повітря, води і закінчуючи способом життя та, власне, міста, де людина мешкає.

«Для нас вкрай актуальне ґрунтовне запровадження на місцевому рівні комплексу заходів з популяризації здорового способу життя, зі створення можливостей для вчасної діагностики, раннього виявлення та профілактики захворювань. Необхідно, щоб не лише фахівці розумілися на важливості такого підходу. Треба достукатися до кожного киянина з інформацією про те, що лікування занедбаного захворювання не завжди ефективне. У той же час, виявлення навіть небезпечної для життя хвороби дає великі шанси на одужання. Завдання міста – створити для киян максимально сприятливі умови, зокрема, для вчасної діагностики і профілактики. А задача кожного з нас – проявляти свідомість, коли йдеться про найдорожче: здоров’я. Користуйтеся створеними можливостями самі та закликайте до цього своїх близьких», – підсумувала Валентина Гінзбург.



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.