КМДА Київська міська державна адміністрація


30 вересня 2021

Із 1 жовтня змінюється механізм отримання інсулінів хворими на цукровий діабет (+фото, відео)

Із 1 жовтня у Києві, як і в усій Україні, змінюється механізм реімбурсації інсулінів. Відтепер весь процес адмініструватиметься та фінансуватиметься Національною службою здоров’я України. Про це під час онлайн прес-брифінгу повідомили представниці столичної влади.

Як пояснила заступниця голови КМДА Ганна Старостенко, до цього фінансування Програми відшкодування вартості препаратів інсуліну відбувалося за державною субвенцією, яка не покривала 100% потреби, і дофінансування йшло з місцевого бюджету.

«Тепер реімбурсація інсулінів здійснюватиметься виключно за кошти Національної служби здоров’я України», –  зауважила вона.

При цьому, за словами Ганни Старостенко, для пацієнтів практично нічого не зміниться.

«Навпаки, новий алгоритм стане зручнішим для пацієнтів. Зокрема, отримати інсулін можна буде в будь-якому місті в аптеці, яка уклала договір із НСЗУ. Крім того, за новим рецептом на інсуліни не доведеться щоразу звертатися до ендокринолога. Якщо не потрібно вносити зміни до індивідуальної програми лікування, його зможе виписати й сімейний лікар», – пояснила заступниця голови КМДА.

Лікарка-ендокринолог консультативно-діагностичного центру Оболонського району столиці Наталія Мацюк зауважила, що цукровий діабет – хронічне захворювання, що небезпечне своїми ускладненнями. Серед них: нефропатія, ретинопатія, що призводить до погіршення та втрати зору, інфаркт, інсульт, діабетична стопа, небезпечна розвитком гангрени та ампутації, тощо.

«Тож дуже важливо, щоб пацієнт був компенсований, вчасно отримував адекватне лікування, мав безперебійний доступ як до таблетованих цукрознижуючих препаратів, так і до препаратів інсуліну» – наголосила лікарка.

Наталія Мацюк зазначила, що нова програма реімбурсації інсулінів подібна до вже працюючої програми «Доступні ліки» та має забезпечити препаратами всіх, хто їх потребує.

Для отримання інсуліну за новим алгоритмом необхідно звернутися до ендокринолога, отримати індивідуальний план лікування, та перший електронний рецепт на інсулін.

Із цим рецептом пацієнт може звернутися в будь-яку аптеку, що уклала угоду щодо реімбурсації з НСЗУ. Знайти таку аптеку можна буде за наліпкою «Доступні ліки+інсулін», або зателефонувавши до контакт-центру НСЗУ за номером телефону: 16-77. Повторний електронний рецепт на інсулін може виписати сімейний лікар.

«Утім у разі погіршення стану або результатів аналізів (зокрема, глікованого гемоглобіну) сімейний лікар має скерувати пацієнта до ендокринолога для корегування програми лікування», – наголосила Наталія Мацюк.

Директорка Департаменту охорони здоров’я Валентина Гінзбург повідомила, що 27 вересня на відшкодування вартості препаратів інсуліну місто додатково профінансувало ще понад 9 млн грн. Це дало змогу безвідмовно забезпечити життєво необхідними препаратами киян, хворих на цукровий діабет, ще за старим алгоритмом.

«Проте я закликаю всіх інсулінозалежних містян, які ще не відвідали свого ендокринолога, зробити це якнайшвидше, щоб не створювати собі власноруч небезпечну перерву в лікуванні», – підкреслила Валентина Гінзбург.

Також вона поінформувала про зростання захворюваності на COVID-19 і наполегливо порадила киянам вакцинуватися.

«Я закликаю вакцинуватися всіх дорослих мешканців столиці. І окремо звертаюсь до людей, які мають супутні захворювання, зокрема цукровий діабет. Коронавірус непередбачуваний. У цю хвилю наприклад, ми спостерігаємо велику кількість захворілих дітей. Та абсолютно очевидно, що люди з хронічними хворобами потерпають від ускладнень COVID-19 найчастіше. Тож прошу пам’ятати про це, і розмірковуючи про вакцинацію, прийняти правильне рішення і щепитися» – підсумувала директорка Департаменту охорони здоров’я.



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.