КМДА Київська міська державна адміністрація


7 жовтня 2021

Для ефективного виконання заходів нової програми «Громадське здоров’я» в столиці вже готова відповідна матеріально-технічна база – Валентина Гінзбург

undefinedНова Міська цільова програма «Громадське здоров’я» на 2022-2025 роки, яку сьогодні затвердили депутати Київради, має ефективно запрацювати досить швидко. Адже останніми роками у столиці планомірно створювалося відповідне матеріально-технічне підґрунтя для виконання зазначених у ній заходів. На цьому наголосила директорка Департаменту охорони здоров’я Валентина Гінзбург.

Вона нагадала, що в Києві не перший рік функціонує програма «Здоров’я киян», реалізація якої дозволяє помітно покращувати доступність медичної допомоги містянам.

«Нова ж програма «Громадське здоров’я» має на меті вивести на якісно новий рівень саме можливості профілактики та раннього виявлення інфекційних і неінфекційних захворювань», – зазначила Валентина Гінзбург.

Вона пояснила, що фактично цей документ – логічний і структурований план просвітницьких та профілактично-діагностичних заходів, які можуть ефективно впроваджуватися в столиці завдяки проведеній впродовж останніх двох років підготовчий роботі.

Так, наприклад, програмою передбачено проведення безоплатних скринінгів для раннього виявлення низки неінфекційних хвороб. І на сьогодні в лікувально-профілактичних закладах вже створено відповідні умови (наприклад, відкрито кабінети ранньої діагностики серцево-судинних захворювань, кабінети діабетичної стопи), підготовлений і навчений медперсонал для зручного та швидкого визначення рівня цукру крові, холестерину, виявлення колоректального раку тощо

Для реалізації заходів із раннього виявлення раку шийки матки у столиці відкрито Централізовану цитологічну лабораторію, яку за кошти міського бюджету було обладнано найсучаснішим устаткуванням світових брендів. Її робота забезпечує однаково високу якість результатів аналізу незалежно від того, де саме жінці робили забір біоматеріалу – у районній поліклініці, пологовому будинку чи жіночій консультації.

«Ще одна актуальна тема – раннє виявлення раку молочної залози – також знайшла відображення у програмі «Громадське здоров’я». До реалізації таких дій столичні медзаклади та медики також підготовлені. Цього року значно оновлено мамографічне обладнання в районних консультативно-діагностичних центрах та профільних відділеннях стаціонарів. Усього у 2021 році в комунальних медустановах з’явилося 19 надсучасних мамографів, закуплених за кошт місцевого бюджету. Зокрема, для Онкоцентру закуплено мамограф із функцією томосинтезу, що дозволяє виявляти пухлини розміром від кількох міліметрів», – розповіла Валентина Гінзбург.

Схожа ситуація і з остеопорозом, ефективна профілактика ускладнення якого можлива за умови вчасно встановленого діагнозу Задля цього 11 комунальних медзакладів забезпечені спеціальним обладнанням – десинтометрами, а медики навчені працювати з ними.

Не залишився поза увагою і скринінг інфекційних захворювань. Наприклад, закупівля витратних матеріалів для діагностики вірусних гепатитів В і С, низки інших інфекційних захворювань.

«Завдяки спрямованому вкладанню в медицину коштів та ресурсів останніми роками, наявна матеріально-технічна база закладів та фахова підготовка медичних працівників сьогодні дозволяють презентувати «Громадське здоров’я» не просто як програмний документ, а як цілком робочий інструмент. Та лише одних тільки зусиль міської влади недостатньо для максимального результату. Кияни, знаючи про можливості що надає місто, мають бути досить свідомими, щоб ними користуватися. Приходьте до свого лікаря. Спілкуйтеся з ним. Розповідайте про найменші зміни у самопочутті, про хронічні захворювання рідних, що можуть вказувати на потенційні ризики для вашого здоров’я. Це допоможе медикам вчасно скерувати вас на діагностику та скласти план профілактичних заходів, а вам – довго залишатися здоровими і жити повноцінним життям!» – наголосила Валентина Гінзбург.



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.