КМДА Київська міська державна адміністрація


1 травня 2022

Столичні лікарі борються за життя двох киян, які вжили в’ялену рибу домашнього приготування та опинилися в лікарні з тяжкою формою ботулізму – Валентина Гінзбург

Столичні лікарі борються за життя двох киян, які посмакували в’яленою рибою домашнього приготування та опинилися в лікарні через тяжку форму ботулізму. Про це розповіла директорка Департаменту охорони здоров’я Валентина Гінзбург.

Вона зазначила, що пацієнти – чоловік та жінка – між собою не пов’язані, хіба що районом проживання – обидва доставлені з Троєщини. Чоловік зі скаргами на сухість у роті, неможливість ковтання, виражену загальну слабкість, нудоту, здуття живота був госпіталізований 22 квітня, жінка з такими ж симптомами та двоїнням в очах і неможливістю зробити глибокий вдих – 29 квітня.

«Обидва хворих вживали в їжу в’ялену рибу домашнього приготування. Щодо чоловіка – його стан наразі стабілізовано. Жінка – тяжка. У зв’язку з наростанням дихальної недостатності їй проводиться штучна вентиляція легень», – повідомила Валентина Гінзбург.

Директорка профільного Департаменту нагадала: ботулізм – хвороба, що виникає внаслідок отруєння токсинами бактерій ботулізму і характеризується важким ураженням центральної і вегетативної нервової системи. Збудник Clostridium botulinum утворює спори, надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів. Бактерії містять одну з найсильніших у природі отрут – ботулотоксин. Зараження людини ботулізмом відбувається під час вживання продуктів тваринного і рослинного походження: забруднених фруктів і овочів, неправильно консервованих продуктів, через ковбаси, шинку, копчену, в’ялену рибу.

«Зараження людини відбувається, як правило, через шлунково-кишковий тракт. Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування: м'яса, риби, рідше — овочів. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином.

«Найчастіше за все, із досвіду наших лікарів, причиною ботулізму стають в'ялені або копчені продукти домашнього приготування, проте реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів вироблених у промислових умовах», – попередила Валентина Гінзбург.

Симптоми ботулізму найчастіше з'являються поступовою. Через це втрачається час, бо виникає ілюзія несерйозності хвороби. Поступово у людини до загальної слабкости приєднується  порушення зору — одна з найперших ознак ботулізму (хворого турбує «сітка» або «туман» перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов'язано із паралічем очних м'язів). Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на відчуття «грудки» у горлі, біль під час ковтання, подразнення в горлі… Усі ці симптоми обумовлені ураженням ковтальних м'язів.

«Така неврологічна симптоматика зазвичай триває кілька днів і супроводжується загальнотоксичним синдромом — хворі скаржаться на сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальну слабкість, підвищення температури тіла. У важких випадках  пацієнтів турбує відчуття нестачі повітря, тягар у грудній клітці, дихання стає поверхневим. Розвивається дихальна недостатність, що часто і призводить до смерті від ботулізму», - зазначила директорка Департаменту.

Оскільки основною причиною виникнення ботулізму є вживання в їжу неякісно приготованих, зіпсованих продуктів, найголовнішим у профілактиці цього захворювання є ретельне дотримання технологій домашнього консервування овочів, фруктів, грибів, м'яса. Для руйнування ботулотоксину перед вживанням консервів доцільно їх прогрівати до 100°С протягом 30 хвилин. У жодному випадку не можна вживати в їжу м'ясні та рибні консерви, якщо залізна банка роздута, деформована. Аби вберегтися від ботулізму, не варто споживати в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби; м'ясних та грибних консервів; консервів домашнього виробництва, якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортували належним чином; продуктів, щодо якості яких є сумніви.

Усі хворі на ботулізм підлягають госпіталізації.

«Успіх лікування залежить від ранньої діагностики, але, на жаль, навіть за цієї умови гарантії виживаності немає. Це дуже небезпечна хвороба. Тож попіклуйтеся про себе та близьких на тому етапі, коли можна не захворіти. Відмовтеся від небезпечних продуктів. Ваше здоров’я наразі не тільки ваша особиста справа – а й внесок у нашу перемогу», – наголосила Валентина Гінзбург.



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.