КМДА Київська міська державна адміністрація


13 травня 2022

16-23 травня у столиці пройде тиждень профілактики гіпертонічної хвороби

Із 16 до 23 травня столичні медики безкоштовно, безвідмовно та у зручному для киян форматі консультуватимуть та обстежуватимуть всіх охочих на наявність гіпертонічної хвороби і визначення ризиків її розвитку. Про це повідомила директорка Департаменту охорони здоров’я Валентина Гінзбург.

Вона закликала киян, а також вимушених переселенців перевірити стан своєї серцево-судинної системи з нагоди відзначення Всесвітнього дня боротьби з артеріальною гіпертензією.

За словами Валентини Гінзбург, підписано наказ Департаменту, відповідно до якого сімейні лікарі мають активізувати виклик пацієнтів із артеріальною гіпертензією для проходження медичного огляду. Також за медичними показами всі, кому це необхідно, отримають направлення на більш глибинні обстеження до консультативно-діагностичних центрів або на безоплатне лікування до стаціонарних закладів.

«Проте не можна забувати, що здоров’я – це солідарна відповідальність лікаря та самого пацієнта. Приходьте до лікарів за своєї ініціативи, навіть якщо почуваєтеся добре. Якщо не маєте підписаної декларації, зверніться до найближчого до вас Центру первинної медико-санітарної допомоги або консультативно-діагностичного центру. Вас приймуть, проконсультують та складуть план подальших дій залежно від результатів огляду і обстежень. Не забувайте, що запущена хвороба потребує більш довготривалого та дороговартісного лікування, яке до того ж не завжди буде ефективним», – зауважила Валентина Гінзбург.

Директорка Департаменту нагадала, що у столичних консультативно-діагностичних центрах функціонують спеціально відкриті кабінети ранньої діагностики серцево-судинних захворювань. Їхнє оснащення та кваліфікація медиків дають змогу без відвідування спеціалізованого закладу швидко пройти необхідні обстеження та визначитися з діагнозом і тактикою лікування.

Валентина Гінзбург розповіла, що артеріальна гіпертензія – хронічне захворювання, при якому спостерігається стійке підвищення артеріального тиску. Говорити про високий тиск можна тоді, коли він регулярно перебуває на рівні 140/90 мм рт. ст. або вище. Його підвищення >180/120 мм рт. ст. вже несе загрозу здоров’ю та життю, адже небезпека гіпертонічного кризу полягає у високому ризику розвитку смертельно небезпечних ускладнень – мозкового інсульту та інфаркту міокарда.

Фахівці запевняють, що в більшості випадків інсульти та інфаркти можна попередити. І найкраща профілактика – це постійний контроль за артеріальним тиском та іншими основними показниками здоров’я: рівнем холестерину, цукру крові, вагою тощо. Надважливим у разі встановленого діагнозу «гіпертонія» є регулярний прийом антигіпертензивних препаратів за призначенням лікаря.

«Ми дуже сподіваємось, що тиждень боротьби з гіпертонією спонукатиме мешканців столиці перевірити стан своєї серцево-судинної системи. Скористайтеся цією можливістю. А якщо на тому тижні «віконця» у вашому графіку не знайдеться, просто заплануйте візит до лікаря найближчим часом. Отже, вкотре повторю те, що постійно кажу останніми місяцями: сьогодні ми, як ніколи, маємо бути здоровими. Щоб кожен на своєму місці наближав перемогу і зустрів її повним сил!» – наголосила Валентина Гінзбург.



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.