КМДА Київська міська державна адміністрація


7 червня 2022

Майже 23 тисячі киян відвідали лікарів під час Тижня профілактики гіпертонічної хвороби, щоб перевірити здоров’я серцево-судинної системи

З нагоди Всесвітнього дня боротьби з артеріальною гіпертензією Департамент охорони здоров’я організував для киян і вимушених переселенців додаткову можливість перевірити стан своєї серцево-судинної системи. Під час оголошеного Тижня профілактики гіпертонічної хвороби цією можливістю скористалися 22 924 особи, яким провели понад 42 тисячі різноманітних діагностичних обстежень. Про це повідомила директорка Департаменту охорони здоров’я Валентина Гінзбург.

Вона нагадала, що впродовж тижня столичні медики активно залучали містян до проходження консультативних прийомів та обстежень. Таким чином усі охочі могли безкоштовно, безвідмовно та у зручному форматі дізнатися про наявність у себе гіпертонічної хвороби, а також потенційних ризиків її виникнення.

Пацієнти зверталися до терапевтів, сімейних лікарів у центри первинної медико-санітарної допомоги та до вузьких спеціалістів (зокрема, в кабінети раннього виявлення серцево-судинних захворювань) у консультативно-діагностичних центрах.

 «Вражає, що близько 20% із тих, хто звернувся, мають ті чи інші патології серцево-судинної системи. Дуже різні за ступенем складності. Лікарям під час Тижня профілактики гіпертонічної хвороби доводилося не лише діагностувати артеріальну гіпертензію, а й порушення ритму серця, ішемічну хворобу, фібриляцію передсердь, атеросклероз і навіть інфаркт міокарда! Показово, що понад 10% із тих, хто звернувся у цей час до лікарів, потребували додаткових обстежень та лікування в умовах стаціонару. Всі вони отримали відповідні направлення, тож допомогу їм тепер надають медики столичних лікарень», – розповіла Валентина Гінзбург.

Вона наголосила, що хоча такі лікувально-профілактичні акції завжди є результативними, проте неправильно звертатися до лікарів тільки тоді, коли місто створює для цього додаткові нагоди.

«Я завжди кажу, що треба проходити обстеження з тією періодичністю, яку рекомендує ваш лікар. Адже він знається на ваших «слабких» місцях і порадить, як часто і що саме варто перевірити, аби не занедбати себе. Повірте, краще знайти трохи часу, коли нічого не болить, аніж потім місяцями витрачати дні та години на складне довготривале лікування. Бережіть себе, дбайте про близьких та будьте здорові!» – наголосила Валентина Гінзбург.



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.