КМДА Київська міська державна адміністрація


14 листопада 2022

Цукровий діабет – небезпечна хвороба, підступність якої у тривалому безсимптомному перебігу – Валентина Гінзбург

Цукровий діабет – це хронічне захворювання, при якому підшлункова залоза не виробляє достатньої кількості інсуліну (гормону, який регулює рівень глюкози у крові), або ж організм не може ефективно використовувати вироблений інсулін. І основна небезпека полягає у тому, що досить тривалий час діабет може чинити свою руйнівну дію на організм людини безсимптомно, знижуючи шанси на виявлення та вчасно розпочате лікування. На цьому наголосила директорка Департаменту охорони здоров’я Валентина Гінзбург у Всесвітній день боротьби з діабетом.

«Зазвичай у контексті діабету людей закликають звернути увагу на такі симптоми, як нічна спрага,  надмірне сечовиділення, постійне відчуття голоду, втоми, втрата ваги, погіршення зору… Такі прояви притаманні цукровому діабету. Щоправда вже тоді, коли людина хвора не перший день. Якщо помічаєте в себе такі стани, треба негайно бігти до лікаря на консультацію. А ось обов’язково двічі на рік перевіряти рівень цукру крові і робити тест на глюкозотолерантність мають усі, хто входить до групи ризику, навіть за відсутності скарг», – розповіла Валентина Гінзбург.

Вона перелічила основні категорії осіб, що входять до групи ризику захворювання на цукровий діабет:

  • особи з діабетом у родинному анамнезі;
  • жінки, які народили дитину вагою 4,5 кг і більше або менше 2,5 кг; матері дітей із вадами розвитку; жінки, у яких в анамнезі – викидень або народження мертвої дитини; жінки з гестаційним діабетом в анамнезі;
  • особи з ожирінням (індекс маси тіла >30 кг/м2), або навіть зі збільшеним об’ємом талії;
  • хворі на атеросклероз та гіпертонічну хворобу;
  • пацієнти з хронічним панкреатитом;
  • хворі на інші ендокринні патології.

Проте, за словами Валентини Гінзбург, і абсолютно здорові люди, які почувають себе на «відмінно», мають вимірювати рівень цукру щонайменше раз на рік.

«Ще раз наголошую, що несвоєчасне виявлення цукрового діабету або недотримання рекомендацій лікаря може привести до тяжких ускладнень. Так, діабет є основною причиною ниркової недостатності. Погіршення кровотоку та ураження нервових закінчень у кінцівках значно підвищує ризик виникнення виразок, їхнього інфікування та, як наслідок, – ампутації. Діабетична ретинопатія (ураження сітківки очей) є причиною сліпоти. Якщо діабет не лікувати, він призводить до серйозних пошкоджень серця: люди з діабетом мають ризик розвитку інфаркту та інсульту у 2-3 рази вищий , ніж в інших», – наголосила Валентина Гінзбург.

Разом із тим, люди з незанедбаним цукровим діабетом, що ведуть здоровий спосіб життя, практикують помірні фізичні навантаження, підтримують вагу в нормі та регулярно приймають призначені ліки, можуть вести звичайне активне життя.

«На жаль, діти також хворіють на діабет. Тож опікуючись їхнім здоров’ям, не забувайте вчасно робити всі обстеження, рекомендовані вашим педіатром», – порадила Валентина Гінзбург.

Щодо профілактики цукрового діабету, то лікарі пояснюють: попередити розвиток діабету 1 типу неможливо, адже причини його появи досі не вивчені до кінця. Профілактика ж діабету 2 типу полягає у простих заходах із підтримання здорового способу життя, адже окрім генетичних чинників, ризик появи діабету підвищують такі чинники як малорухливість, незбалансоване харчування та надмірна вага. Тож вберегтися від діабету 2 типу допоможуть підтримання нормальної ваги тіла, фізична активність, відмова від шкідливих звичок, зменшення кількості цукру та насичених жирів у раціоні.

«Висновок такий: кожен здатен значно знизити як ризики захворювання на цукровий діабет, так і його ускладнення. У першому випадку конче необхідно вести здоровий спосіб життя та контролювати рівень цукру крові. А якщо захворювання вже діагностовано – дотримуватися рекомендацій лікаря та регулярно приймати призначені ліки. При цьому розуміти свою відповідальність перед самим собою. Лікар може призначити таблетку, але він не буде щодня класти її вам до  рота. Свідомість – ось що головне при лікуванні будь-яких хвороб і при профілактиці. Свідоме ставлення до свого здоров’я, до здоров’я своїх дітей запобігає захворюванням не гірше за найсучасніші ліки. Пам’ятайте про це і будьте здорові!» – наголосила Валентина Гінзбург.



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.