КМДА Київська міська державна адміністрація


24 травня 2023

Київ отримав інклюзивний мікроавтобус для мобільних бригад соціально-психологічної допомоги для перевезення людей із інвалідністю

Сьогодні Фонд ООН у галузі народонаселення передав Києву інклюзивний мікроавтобус для мобільних бригад соціально-психологічної допомоги для перевезення людей з інвалідністю. Про це повідомила заступниця голови КМДА Марина Хонда.

«Сьогодні Київ отримав уже 6 автомобіль від наших міжнародних партнерів для роботи мобільних бригад соціально-психологічної допомоги, які допомагають постраждалим від насильства. Новий мікроавтобус придбаний для нашого міста, щоб оперативно реагувати на факти насильства та надавати послуги людям з інвалідністю. Він оснащений сучасним підйомником, який здатний підіймати до 250 кілограмів. Такий автомобіль також дуже важливий у доправленні мам із дітьми до кімнат кризового реагування та притулків. Досить часто постраждалі мають дитячий візочок та багато речей, які потребують чимало місця. Особливо, якщо ми говоримо про багатодітних мам. Тож таке авто допоможе сприяти комфортному отриманню послуг», – розповіла Марина Хонда.

У складі мобільної бригади працює соціальний працівник, психолог та водій. Вони надають не тільки психологічну допомогу, а й роз’яснення щодо прав постраждалих, які послуги вони можуть отримати та за потреби доставляють їх до кризових кімнат чи притулків. 

«Щодня працівники наших мобільних бригад виїжджають на виклики. І протягом 2023 року фахівці вже надали 486 консультацій, із яких 473 – жінкам та 13 – чоловікам. Іноді історії викликів відверто шокують. Оскільки зараз, під час повномасштабного вторгнення, історії домашнього та гендерно зумовленого насильства стають все більш жорстокими. Саме тому функціонування мобільних бригад соціально-психологічної допомоги є надважливою опцією для нашого міста», – зазначила заступниця голови КМДА.

Марина Хонда також нагадала, що послуги постраждалим особам надаються незалежно від місця їхньої реєстрації або місця проживання (перебування), наявності заяви чи повідомлення про вчинення насильства, реєстрації випадку в Єдиному державному реєстрі випадків домашнього насильства та насильства за ознакою статі.

Закупівля стала можливою за підтримки уряду Данії, а також за сприяння Офісу Віцепрем’єр-міністерки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції.

Довідково.

Мобільна бригада – спеціалізована служба підтримки осіб, які постраждали від домашнього насильства та насильства за ознакою статі.

Основними завданнями мобільної бригади є:

  • надання психологічної допомоги постраждалим особам;
  • реагування та надання не пізніше ніж протягом однієї доби соціально-психологічної допомоги постраждалим особам, які потребують термінової допомоги, зокрема шляхом кризового та екстреного втручання;
  • інформування постраждалих осіб щодо послуг (медичних, соціальних, психологічних, правових тощо), які вони можуть отримати для подолання наслідків насильства, та щодо надавачів таких послуг, зокрема інших загальних або спеціалізованих служб підтримки постраждалих осіб;
  • роз’яснення постраждалим особам їхніх прав, визначених законом, можливостей отримання допомоги від суб’єктів та доцільності її отримання;
  • провадження інформаційно-просвітницької діяльності (у тому числі розповсюдження серед населення відповідних інформаційних матеріалів) щодо форм, проявів та наслідків насильства, формування нетерпимого ставлення громадян до цих явищ, а також щодо заходів у сфері запобігання та протидії насильству.
  • undefined



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.