Головна  →  Новини Fast Treck  →  7 червня 2016

Віталій Кличко: «У боротьбі зі СНІДом у Києві ми об'єднали зусилля з громадськими організаціями і пропонуємо розповсюдити програму Fast-Track Cities на інші міста України»

Віталій Кличко: «У боротьбі зі СНІДом у Києві ми об'єднали  зусилля з громадськими організаціями і пропонуємо розповсюдити програму Fast-Track Cities на інші міста України»

У боротьбі з епідемією з ВІЛ/СНІД Київ об'єднав зусилля з громадськими організаціями, які теж опікуються цією проблемою. А також столиця виступає з ініціативою розповсюдити програму боротьби зі СНІДом на інші міста України. Про це мер Києва Віталій Кличко заявив у своєму виступі у Нью-Йорку на міжнародній конференції щодо боротьби зі СНІДом Fast-Track Cities: Ending The AIDS Epidemic.

Мер зазначив, що в останні роки у Києві щорічно виявляють близько 3 тисяч ВІЛ-позитивних осіб, реєструють ж до 1,5 тисяч осіб з уперше в житті встановленим діагнозом ВІЛ-інфекції.

«Загалом у 2015 році виявлено більше 2 800 випадків ВІЛ-інфекції, та лише 1 300 осіб стали на медичне спостереження. Тобто, менше половини!» – наголосив Віталій Кличко.

Він підкреслив, що проблема СНІДу – це проблема не однієї окремої країни чи якогось одного міста. Ця хвороба є загрозою і викликом усьому світу.

«Одна четверта всіх людей, що живуть з ВІЛ, мешкає в 200 великих містах. І Київ входить до цих двохсот міст світу, які спільними діями можуть подолати глобальну епідемію СНІДу», – зазначив Київський міський голова.

Саме тому, додав Віталій Кличко, 6 квітня у Києві була підписана Паризька Декларація.

«Таким чином ми включили Київ у програму прискорення заходів у боротьбі зі СНІДом. Я впевнений, це – крок до подолання епідемії ВІЛ в усій Україні. І я, як голова Асоціації міст України, пропоную розповсюдити програму Fast-Track Cities на інші міста нашої країни», – сказав Віталій Кличко.

Мер Києва в рамках конференції  зустрівся з глобальним координаторам програми США з ВІЛ/СНІДу, послом Деборою Біркс. Він подякував, що за програмою «Пепфар» на наступний рік Києву планують надати додатково 1,6 млн доларів. «Це буде значною підтримкою для покращення надання послуг ВІЛ-інфікованим», – наголосив Віталій Кличко.

Урядова програма США з профілактики ВІЛ/СНІДу «Пепфар» була заснована у 2001 році президентом США Джорджем Бушем-молодшим. З того часу американський уряд виділяє мільярди доларів на боротьбу з епідемією ВІЛ/СНІДу в 33-х країнах світу. Серед пріоритетних країн – Україна. На наступних 5 років  уряд Сполучених Штатів виділяє 15 мільярдів доларів на фінансування програми. Для України додатково планують надати 9,4 мільйона доларів, з них 1,6 млн – Києву. Всього фінансування ВІЛ-програм у рамках «Пепфар» для України становитиме близько 30 мільйонів доларів на наступний рік (починаючи з жовтня 2016 року).

Раніше програма працювала з Києвом через міжнародні організації, сьогодні ж кошти виділятимуть безпосередньо українській столиці.

Уперше на міжнародній конференції Fast-Track Cities Київ був представлений і владою столиці, і представниками громадських організацій. І став єдиним таким містом на заході у Нью-Йорку.

«Це велике досягнення, і сьогодні на конференції всі відзначили, що Київ – єдине місто, яке виступило з представниками громадянського суспільства. І це підтвердження того, що ми працюємо разом. І нам приємно, що київська влада реагує і відповідає на ті запити, які існують.  І, я впевнена, що спільними зусиллями нам вдасться зупинити епідемію, яка поширюється. Почнемо з Києва, а потім охопимо і всю Україну», – підкреслила директор з інновацій та розвитку всеукраїнської мережі людей, які живуть з ВІЛ (ЛЖВ) Гвоздецька.

Віталій Кличко зауважив, що у лютому взяв участь у міжнародній конференції у Вашингтоні щодо подолання бідності і СНІДу в містах.

«Я запевнив учасників конференції та донорські організації, що Київ готовий до активної співпраці зі світовою спільнотою для подолання СНІДу і міська влада докладе всіх зусиль для ефективних результатів у боротьбі з цією «чумою 21-ого століття». Тому наше завдання – охопити більше людей тестуванням, діагностикою на ВІЛ, здійснювати профілактичні заходи, допомагати хворим. Тільки об'єднавши наші зусилля – і міської влади, і держав, і усіх організацій, які займаються боротьбою зі СНІДом, – ми можемо подолати цю велику загрозу»,  – наголосив мер Києва.

Перейти до спискуВерсiя для друку

undefined 

 

 

 

 

 

 

 

Цифрова освіта

111