Головна  →  Новини Fast Treck  →  20 липня 2017

Початок тестування швидкими тестами спростував побоювання лікарів та виправдав надії реформаторів

Наприкінці травня перші пілотні райони Києва по проекту «Сталість ВІЛ-послуг», Подільський та Оболонський, почали тестування швидкими тестами на первинній ланці медичної допомоги. У результаті перших двох тижнів тестування вже виявлено позитивний випадок, що підтверджує значний потенціал районних закладів охорони здоров’я у досягнені першої цілі – «90 відсотків ВІЛ-інфікованих знають свій статус».

Майже рік тому, в липні 2016 року, був підписано Угоду про співпрацю органів державної влади та БО «100 відсотків життя. Київський регіон» у рамках проекту «Сталість ВІЛ-послуг». За цей час, за ініціативи БО «100 відсотків життя. Киїівський регіон» було проведено значну роботу на рівні начальників управлінь охорони здоров’я, головних лікарів ЦПМСД та директорів КДЦ пілотних районів, зокрема, розроблено та затверджено клінічні маршрути пацієнтів з послуг тестування на ВІЛ із застосуванням двох швидких тестів та лікування ВІЛ-інфекції і призначення АРТ дорослим. За матеріально-технічної підтримки проекту проведено навчання медичних працівників первинної та вторинної ланки, всі заклади охорони здоров’я пілотних районів забезпечено необхідною первинною документацією для організації процесу тестування. Коштом міського бюджету придбано та передано в районі управління охорони здоров’я комплекти швидких тестів.

«Пройдено великий шлях з подолання стереотипів та стигми серед медичних працівників щодо груп ризику, подолані всі бюрократичні перешкоди на шляху розробки та затвердження нормативно-правових документів, райони забезпечені всіма необхідними бланками. Тож, наразі, ми маємо 2 райони, які вже тестують швидкими тестами на первинній ланці і це неабияк допоможе нам при спілкування з тими районами, які ще знаходяться на шляху до свого «старту». Тепер на аргументи та побоювання на робочих зустрічах в інших пілотних районах ми сміливо можемо ставити в приклад Подільський та Оболонський райони як флагманів реформи. Це великий крок вперед для Києва, проте це лише перший крок. Роботи ще багато і у нас, і в інших пілотних районах. Ми будемо йти далі, щоб зробити доступною діагностику ВІЛ і його лікування для ключових груп населення та людей, що живуть з ВІЛ», коментує Ольга Трикуль, координатор проекту «Сталість ВІЛ-послуг» БО «100 відсотків життя. Київський регіон».

«Після підписання угоди про співпрацю, ми одразу включилися в роботу», розповідає Богдан Ігорович Легінь, начальник управління охорони здоров’я Подільського району. «Нам було дуже почесно стати одним із перших пілотних районів в м. Києві та взяти участь у проекті, який є важливою складовою у подоланні епідемії ВІЛ в нашому місті. Впровадження нових процесів було цікавим і для адміністрації району, і для медичних працівників. Все організовано на високому рівні, на кожному етапі ми отримували допомогу від колег з БО «100 відсотків життя. Київський регіон». Завдяки якісній інформаційній підтримці, ми залучили до проекту та направили на навчання саме тих працівників, які згодом почали проводити тестування швидкими тестами безпосередньо на місцях», додає він.

Нагадаємо, що децентралізація надання медичної допомоги людям, що живуть з ВІЛ дає можливість не тільки виявляти ВІЛ-інфекцію на рівні первинної ланки медичної допомоги, але й забезпечити лікування за місцем проживання. Тепер пацієнту/ці не доведеться їхати через все місто до Центру профілактики та боротьби зі СНІДом аби отримати рецепт та ліки, адже все необхідне обстеження та препарати терапії можна бути отримати у районного лікаря-інфекціоніста.

«Це дуже важливі зміни. Раніше ми направляли на тестування в кабінети «Довіра», якщо у лікаря була підозра щодо наявності у пацієнта ВІЛ. Частіше за все ми цього пацієнта більше не бачили і не знали його подальшу долю. Тепер наші лікарі не тільки можуть провести тест на своєму робочому місці, а й отримати інформацію щодо його клінічних показників після глибинного аналізу крові. Адже результати аналізу крові будуть надходити до районного лікаря-інфекціоніста та до сімейного лікаря, який провів забір крові. Це полегшить нам процес збору та обліку інформації щодо епідеміологічної ситуації в районі», Людмила Михайлівна Дудка, розповіла директорка ЦПМСД №1 в Оболонському районі.

Місцеві спеціалісти медичної галузі відзначили, що процес впровадження реформи надання ВІЛ-послуг виявився менш болісним, ніж вони очікували, значного навантаження на медперсонал первинної ланки не відбулося. А головне, що багато лікарів отримали нові знання та навички під час проходження навчання і готові активно ці знання використовувати в повсякденній роботі.

«Сподіваюся, що досвід наших районів-піонерів надихне решту районів м. Києва, які долучились до проекту, і ми якнайшвидше зможемо узгодити всі медико-технічні документи та розпочати тестування на ВІЛ. Чим більше ВІЛ-інфікованих осіб буде виявлено та залучено до ефективного лікування, тим більша вірогідність подолання епідемії ВІЛ/СНІДу в м. Києві», підсумувала пані Трикуль.

http://plwh.kiev.ua/novini/pochatok-testuvannya-shvy-dky-my-testamy-sprostuvav-poboyuvannya-likariv-ta-vy-pravdav-nadiyi-reformatoriv.html

Перейти до спискуВерсiя для друку

undefined 

 

 

 

 

 

 

 

Цифрова освіта

111