Головна  →  Новини  →  29 вересня 2017

Грибний сезон триває

Лише з середини вересня з грибним отруєнням до столичних лікарень потрапило 20 осіб – Департамент охорони здоров’я

Лише з середини вересня до лікарень потрапило 20 осіб, що отруїлися грибами. Шестеро з них – діти. Про це повідомили в Департаменті охорони здоров’я м. Києва.

Лікарі в чергове закликають киян у разі підозри на отруєння грибами не займатися самолікуванням, а негайно викликати швидку, бо такі стани можуть бути смертельно небезпечними.

Отруєння грибами особливо важко піддається лікуванню у маленьких дітей. До того ж лікарі стверджують, що гриби самі по собі «важка» їжа для дитячого шлунку, тож вживання цього продукту малечею категорично забороняється медиками. Так само гриби є неприйнятною їжею для вагітних жінок!

Симптоми отруєння грибами (в залежності від виду грибів, способу вживання та, навіть, від загального стану здоров’я людини) можуть бути різними.

Так, після вживання неякісних страв із сироїжок, недоварених осінніх опеньків, сатанинських грибів, несправжніх дощовиків вже за 30-60 хвилин можуть заявиться нудота, блювота, біль у животі, розлад шлунку, підвищення температури тіла. Ці отруєння здебільшого не призводять до летальності, однак можуть мати серйозні наслідки для системи травлення.

За пів-дві години після вживання червоних мухоморів, волокониць, отруйні речовини яких вражають нервову систему, людина потерпає від галюцинацій, розладу або втрати свідомості, порушення дихання та серцевої діяльності.

Найбільш отруйними є токсини блідої поганки, мухоморів білого і смердючого, сморжів і деяких інших грибів. Підступність їх у тому, що отрута, потрапивши до шлунку, протягом тривалого часу (до 3-ох діб) може не викликати жодних симптомів. Запаморочення, нудота, сильна спрага, судоми, посиніння губ, нігтів, похолодіння рук та ніг - все це виникає, коли отруйні речовини досягнуть мозку.

Якщо в Вас, чи в Ваших близьких підозра на грибне отруєння, до приїзду «швидкої» слід зробити наступне:

- Промивання шлунку: випийте 5-6 склянок кип'яченої води, натисніть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту, прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок), коли промивні води стануть чистими.

- Очисну клізму.

- Необхідно пити багато рідини: чай, каву, або злегка підсолену воду. Це відновіть водно-сольовий баланс.

Отруєння грибами може бути смертельно небезпечним. Тож медики закликають обов’язково звернутися до лікаря та не відмовлятися від госпіталізації. Самолікування може коштувати отруєному життя!

 

Перейти до спискуВерсiя для друку

undefined 

 

 

 

 

 

 

 

Цифрова освіта

111