Головна  →  Новини  →  1 жовтня 2014

Михайло Риган: Київський Центр нефрології та діалізу має запрацювати у новому форматі

Проведення процедур гемодіалізу та перитонеального діалізу є життєво необхідним для людей з тяжкими нирковими патологіями. Припинення проведення процедур навіть на кілька днів, призводить до летальних наслідків. Саме тому оптимізація роботи нефрологічної служби - серед визначених пріоритетів Департаменту охорони здоров’я.

Сьогодні регулярних сеансів гемодіалізу потребують 415 киян. Ще 111 жителів столиці проходять процедури перитонеального діалізу. А останніми місяцями Київські медики забезпечують цім специфічним лікуванням додатково 21 людину, що мають статус вимушених переселенців із зони АТО.

- «Місяць такого лікування в середньому  коштує близько  15 тисяч гривень. Тож питання повного безкоштовного забезпечення хворих препаратами та відповідними умовами постає дуже гостро» – зазначає директор Департаменту охорони здоров’я Михайло Риган.

Медики наголошують, що для більшості пацієнтів процедури діалізу не лише програмне лікування. Понад 50% хворих очікують на операцію трансплантації донорської нирки тож, для них діаліз - як підтримуюча терапія – єдиний шанс на одужання та повноцінне життя.

За словами Михайла Ригана пацієнти з нирковою недостатністю отримують терапію вОлександрівській клінічній лікарні, лікарнях №3, №5 та дитячих лікарнях №№ 1, 6. І до сьогодні фактично саме адміністрація цих медзакладів опікується вкрай специфічними проблемами, що виникають майже щоденно. 

Між тим такі профільні питання має вирішувати спеціалізований Центр.

– Зараз ми вважаємо за доцільне передати відділення, де кияни проходять процедури діалізу, в підпорядкування Міському Центру нефрології та діалізу. Централізоване управління забезпечить оперативне вирішення питань безперебійного постачання витратних матеріалів та підсилить контроль з боку міста. Врешті-решт такі заходи призведуть до підвищення рівня медичного обслуговування цієї категорії пацієнтів – запевнив Михайло Риган.

Також він наголосив, що адміністративні зміни ніяк не позначаться на зручності отримання хворими замісної терапії. Територіально пацієнти лікуватимуться в тих самих клініках, де й зараз.

 

Довідково:

У відповідності до Європейських рекомендацій та методичних рекомендацій МОЗ України (2003 рік) кожен хворий на термінальну ниркову недостатність повинен отримувати лікування сеансами програмного гемодіалізу не менше ніж 3 рази на тиждень. Загальна вартість виробів медичного призначення для проведення однієї процедури одному пацієнту складає понад 900 грн. Місяць такого лікування, коштує, відповідно 13-15 тис. грн. Припинення проведення процедур спочатку призводить до важких ускладнень, а згодом до смерті.

Перейти до спискуВерсiя для друку

undefined 

 

 

 

 

 

 

 

Цифрова освіта

111