Головна  →  Новини  →  10 жовтня 2014

Депутати підтримали ініціативу Департаменту охорони здоров’я щодо перерозподілу коштів у межах програми «Здоров’я Киян»

Депутати підтримали ініціативу Департаменту охорони здоров’я щодо перерозподілу коштів у межах програми «Здоров’я Киян». «За» проголосували 72 депутати Київради. Це рішення сесії фактично забезпечить життєво необхідними ліками мешканців столиці, хворих на ниркову недостатність.

Сьогодні методами ниркової замісної терапії в місті Києві лікується 505 хворих. З них 397 – методом гемодіалізу і ще 108 пацієнтів – методом перитонеального діалізу. Крім того, цього специфічного лікування потребують 21 хворий з числа переселенців, що прибули з зони АТО.

Лікування складне та дороговартісне. Одна процедура для однієї людини коштує понад 900 грн, а місяць терапії – 13-15 тис. грн. Припинення проведення процедур спочатку призводить до важких ускладнень, а згодом до смерті.

«Ситуація, що склалася сьогодні із забезпеченням киян препаратами діалізу є дуже складною. А зважаючи на те, що без вчасно проведеної процедури хвора людина помирає – і взагалі, критичною. «Коли мова йде не просто про здоров’я, а про життя людей, треба реагувати оперативно. І наразі реальним шляхом вирішення ми вбачаємо перерозподіл коштів, що виділяються пільговим категоріям громадян за програмою «Здоров’я киян», – зазначив директор Департаменту охорони здоров'я Михайло Риган.

За інформацією профільного Департаменту загальна потреба в коштах для лікування діалізом на 2014 рік складає 68,4 млн грн. Програмою «Здоров’я киян» фактично передбачено 47,3 млн грн, тож недостатньою є сума в 21,1 млн грн.

Разом з тим, цього року на пільгове зубне протезування було заплановано виділити з бюджету 73,5 млн грн, при тому, що ця сума у повному обсязі до кінця року використана не буде.

«Ми звернулися до депутатів з проханням підтримати нашу пропозицію про внесення змін у програму «Здоров’я киян» щодо перерозподілу частини коштів, запланованих на пільгове зубопротезування на видатки для забезпечення замісної ниркової терапії. Це реальний шанс на життя для тяжкохворих людей і в умовах обмеженого фінансування ми мусимо ним скористуватися», – наголосив Михайло Риган.

Перейти до спискуВерсiя для друку

undefined 

 

 

 

 

 

 

 

Цифрова освіта

111