Головна  →  Новини  →  20 травня 2021

Валентина Гінзбург: Вірусний гепатит – небезпечне захворювання, одужання від якого залежить від раннього виявлення та вчасно розпочатого лікування

Захворіти на вірусний гепатит може будь-хто. Буквально кожна людина, незалежно від статі, віку або соціального стану, перебуває в зоні ризику. Про це у Всесвітній день боротьби з вірусними гепатитами нагадала директорка Департаменту охорони здоров’я КМДА Валентина Гінзбург.

Вона зазначила, що вірусні гепатити, перш за все гепатити В і С, є важливою проблемою усіх країн світу. Це зумовлено широким розповсюдженням, високим рівнем захворюваності, численністю шляхів та факторів передачі збудників, а також надзвичайно несприятливими наслідками, до яких може призвести хвороба, наприклад до цирозу або раку печінки.

«Сьогодні досягнуто значного прогресу у лікуванні гепатитів В та С. Проте надважливе значення для успіху терапії має своєчасне виявлення хвороби та призначення оптимальної схеми лікування», – наголосила директорка Департаменту.

Вона запевнила, що наразі в столиці є всі можливості як для вчасної діагностики вірусних гепатитів, так і для їхнього лікування. Проте рівень свідомості щодо ставлення до власного здоров’я, на жаль, нерідко заважає киянам цими можливостями скористатися.

«Насправді немає нічого складного в тому, щоб прийти до свого сімейного лікаря та порадитися, які загальні та специфічні обстеження вам необхідно пройти, детально розповівши при цьому про своє самопочуття та зміни в ньому, які відбувалися останнім часом. Лікар визначиться щодо необхідних вам консультацій вузьких спеціалістів та аналізів, у тому числі на вірусний гепатит», – пояснила Валентина Гінзбург.

Вона наголосила на важливості саме профілактичних консультацій, коли йдеться про виявлення вірусних гепатитів, адже зазвичай захворювання починається поступово і може тривалий час бути безсимптомним.

Особливу ж насторогу щодо цієї групи захворювань у людини мають викликати таки прояви як: біль у правому підребер’ї, відчуття важкості у цій ділянці, жовтяниця, свербіння шкіри, підвищення температури тіла, нудота, потемніння сечі, знебарвлення випорожнень, загальна слабкість.

«Це «кричущі» симптоми гострого гепатиту та сигнал негайно бігти до лікаря», – закликала директорка Департаменту.

Щодо профілактики, то вона радить пам’ятати, що гепатити B і C передаються у тому числі при порушенні цілісності шкірних покривів, при незахищених статевих контактах, використанні нестерильних інструментів під час пірсингу, татуювання, процедури манікюру-педикюру. Навіть, при користуванні чужою зубною щіткою, бритвою або ножицями. Тож насторога під час різноманітних маніпуляцій та дотримання правил особистої гігієни в змозі знизити ризик інфікування.

«Ще раз наголошую: гострі гепатити В та С і хронічний гепатит С – виліковні, при вчасно розпочатій терапії, а хронічний В – контрольований! Медична допомога хворим на вірусні гепатити в Києві надається на базі Київської клінічної лікарні №15 та в інфекційному відділенні для хворих на вірусний гепатит Київської міської клінічної лікарні №5. Лікування за направленням сімейного лікаря – безоплатне для пацієнта. Сучасні ефективні препарати закуповуються за рахунок держави та міського бюджету», – наголосила Валентина Гінзбург.

Перейти до спискуВерсiя для друку

undefined 

 

 

 

 

 

 

 

Цифрова освіта

111