Головна  →  Новини  →  31 травня 2021

Незважаючи на пандемію COVID-19, столиця продовжує покращувати результати у боротьбі з епідемією ВІЛ/СНІДу

undefined

Незважаючи на пандемію COVID-19 та всі пов’язані з нею серйозні виклики для медичної галузі, столиця продовжує роботу з подолання епідемії ВІЛ/СНІДу та покращує основні маркерні показники. Це відзначив перший заступник голови КМДА Микола Поворозник під час засідання Київської міської координаційної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу.

Він повідомив, що показник захворюваності на ВІЛ-інфекцію станом на 01.01.21 становить 42,0 на 100 тисяч населення проти 62,8 у 2018 році. А захворюваності на СНІД – 8,6 (у 2018 році – 18,5). Спостерігається тенденція до зниження частки зареєстрованих випадків і серед молоді 15-24 років із 7,1% у 2017 році до 5,6% у 2020, а також зниження рівня інфікованості на ВІЛ-інфекцію серед вагітних жінок.

Також, за словами першого заступника голови КМДА, у порівнянні з 2017 роком удвічі зменшилася кількість летальності внаслідок ВІЛ-інфекції, що об’єктивно говорить про ефективну роботу з раннього виявлення та вчасно розпочатої терапії.

«Київ є одним із небагатьох регіонів, що досяг значних успіхів у боротьбі з епідемією ВІЛ/СНІДу, реалізуючи стратегію Fast-Treck Cities, об’єднавши зусилля медичної спільноти та громадських організацій. На сьогодні 77,3% людей, які живуть з ВІЛ, знають свій ВІЛ-статус (у 2017 році – 52,4%); 81,9% людей, які знають свій ВІЛ-статус, отримують лікування (у 2017 році – 61,9%) та 95% людей, які отримують лікування, мають невизначене вірусне навантаження (у 2017 році – 75%)», – наголосив Микола Поворозник.

Він окремо розповів про ситуацію з захворюваністю на туберкульоз у столиці.

«Протягом 2020 року всі протитуберкульозні заклади Києва працювали у звичайному режимі, у повному обсязі надавали консультативні послуги, проводили обстеження та лікування хворих. Жодних збоїв у роботі та відмов у наданні медичної допомоги не було», – запевнив Микола Поворозник.

Він розповів, що на 37,7% у 2020 році зменшилась захворюваність на туберкульоз. Захворюваність серед дітей зменшилася на 38,5%. Також на 35,2% скоротилися випадки повторної захворюваності серед осіб, які раніше вже хворіли та вилікувалися, і на 38,1% знизилася захворюваність на туберкульоз серед медичних працівників медзакладів, підпорядкованих Департаменту охорони здоров’я. Смертність від туберкульозу також зменшилась на 24,5%.

«Зрозуміло, що зупинятися на досягнутому ми не маємо. Попереду ще багато роботи. І я дуже сподіваюся, що ми будемо й надалі пліч-о-пліч іти зі всіма, кому не байдужа ця тема, до основної нашої мети – покращення рівня надання медичної та профілактичної допомоги киянам заради їх здорового повноцінного життя. Я дякую медикам, дякую керівництву столичної галузі охорони здоров’я, активістам, неурядовим організаціям, благодійним фондам та всім, хто сьогодні об’єднує зусилля заради подолання таких небезпечних інфекційних загроз, як ВІЛ/СНІД та туберкульоз!» – підсумував Микола Поворозник.

«Зважаючи на виклики через пандемію COVID-19, за дуже короткий строк ми могли втратити результати багаторічної роботи з подолання епідемій ВІЛ і туберкульозу. Та, на щастя, фахівці громадських організацій та лікарі змогли розбудувати ефективні, адаптовані до сучасних реалій, механізми надання соціальних та медичних послуг. Саме тому в місті вдалось досягти цілей ініціативи Fast Track Cities: 90% людей, які живуть із ВІЛ і перебувають на диспансерному обліку – приймають ліки АРТ, а у 95% з них – концентрація вірусу має невизначальний показник», – зазначила виконавча директорка «100 відсотків життя. Київський регіон» Олена Святок.

За її словами, для визначення нагальних проблем та попередження викликів у подоланні епідемії ВІЛ/СНІД, сьогодні на засіданні запропоновано активізувати зустрічі представників громадських організацій та членів кордради. Напрацювання цих зустрічей будуть передаватися на розгляд Київської міської координаційної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу.

Перейти до спискуВерсiя для друку

undefined 

 

 

 

 

 

 

 

Цифрова освіта

111