Головна  →  Новини  →  15 червня 2021

Вірусні гепатити

Для загального населення
У 2020 році Нобелівську премію у сфері медицини дали трьом вченим, Харві Альтеру, Майклу Хоутону і Чарльзу Райсу, за дослідження вірусу гепатиту С. Найбільша небезпека вірусних гепатитів полягає у тому, що вони не мають специфічних проявів і виявляються завдяки спеціальним обстеженням. Утім є гарна новина – вірусний гепатит С виліковний.
 
Що таке вірусні гепатити?
Гепатит — це захворювання печінки запального характеру, як правило, вірусного походження. Існує п’ять основних типів вірусів гепатиту: А, В, С, D і Е. Усі типи вірусів спричиняють захворювання печінки, але між ними є істотна різниця. Зокрема, типи В і С призводять до розвитку хронічного запалення печінки у мільйонів людей і є однією з головних причин цирозу та раку печінки.
 
Чи багато людей хворіють вірусними гепатитами?
 
За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, у світі тільки 9% осіб із хронічним вірусним гепатитом В знають про свій діагноз і 20%  із вірусним гепатитом С.
В Україні, за оціночними даними, 1 342 418 осіб інфіковані ВГС, під медичним наглядом перебуває близько 92 000 осіб, що становить 6,9% від оціночної кількості осіб з хронічним ВГС. ВГВ, за оцінками експертів, інфіковані 559 341 осіб, під медичним наглядом перебуває 18 433 осіб, 3,3%. Тобто більшість осіб навіть не знають про свою хворобу, а відтак не отримують доступ до лікування.
 
Хто і коли має обстежуватися?
 
Кожна людина старше 18 років мала б обстежуватися на маркери ВГС хоча б раз у житті. Повторне тестування раз на рік рекомендоване наступним категоріям населення:
 - споживачі наркотиків ін’єкційним або інтраназальним шляхом
(включаючи тих, хто вживав наркотичні засоби ін’єкційним/інтраназальним
шляхом хоча б один раз);
- споживачі інтраназальних наркотичних засобів;
- чоловіки, що мають секс з чоловіками;
- пацієнти, які перебувають на гемодіалізі;
- особи, які мали маніпуляції пов’язані з контактом з кров’ю та
порушенням цілісності шкіри в медичних та немедичних закладах, у випадку
якщо є підозра щодо недотримання заходів з інфекційного контролю коли
протягом року особа отримувала стоматологічні втручання чи хірургічні
маніпуляції або у випадках коли протягом року особа отримувала
стоматологічні втручання чи хірургічні маніпуляції пов’язані із контактом з
кров’ю більше 1 разу;
- особи, які перебували/ють у місцях позбавлення волі,
- медичні працівники та інші працівники, які у зв’язку із
виконанням службових обов’язків мали порізи, уколи предметами, які містять
сліди крові, чи інший контакт з інфікованою вірусом гепатиту С кров’ю чи
рідинами;
- донори крові;
- особи, які живуть з ВІЛ.
Тестування на маркери ВГС рекомендують у разі, якщо в особи цироз печінки,
гепатоцелюлярна карцинома, захворювання печінки, причини якого не з’ясовані,
патологічні зміни функціональних проб печінки, УЗД або еластографії
печінки поза межами норми.
 
Де можна обстежитися?
У свого сімейного лікаря - відповідно до наказу Міністерства охорони здоров’я України № 504 від 19.03.2018 року "Про затвердження Порядку надання первинної медичної допомоги" до переліку обов’язкових обстежень на первинній ланці входять тестування на маркери вірусних гепатитів.
 
Що робити далі, якщо результат позитивний?
У разі позитивного тесту, лікар скеровує у приватну лабораторію для проведення підтверджувальної діагностики полімеразною ланцюговою реакціє на виявлення РНК ВГС. Якщо ПЛР виявляє вірус, це свідчить про хронічний вірусний гепатит С.
 
Діагноз підтверджено – які наступні кроки?
Потрібно пройти ще додаткові обстеження (загальний аналіз крові, загальний аналіз сечі, біохімічний аналіз крові (АЛТ, АСТ), маркери вірусного гепатиту В HBsAg) і розпочати лікування. За лінком https://phc.org.ua/kontrol-zakhvoryuvan/virusni-gepatiti/likuvannya-virusnikh-gepatitiv  можна знайти заклади охорони здоров’я, де надається лікування.
 
Чи проводиться лікування?
На разі в Україні наявні препарати прямої противірусної дії, ефективність яких становить вище 95%, майже не супроводжуються побічними реакціями. Тривалість лікування 12 або 24 тижні (залежно від стану печінки та попереднього досвіду лікування)
 
Чи можна дізнатися про наявність лікування онлайн?
Так, за лінком https://www.phc.org.ua/kontrol-zakhvoryuvan/virusni-gepatiti/monitoring-nayavnosti-preparativ-dlya-likuvannya-vgs-i-vgv-dlya-doroslikh-i-ditey можна дізнатися про наявність конкретного препарату в лікарнях і, відповідно, стати на облік та отримати ці препарати.
 
Що робити після вилікування?
СВВ 12 чи 24 (стійка вірусологічна відповідь через 12 чи 24 тижні після закінчення лікування) є показником вилікування від ВГС, тобто відсутність РНК ВГС у крові.

 

Перейти до спискуВерсiя для друку

undefined 

 

 

 

 

 

 

 

Цифрова освіта

111