Головна  →  Новини  →  1 грудня 2014

1 грудня – Всесвітній день боротьби зі СНІДом

Тема Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом у 2011-2015 роках відбиває рішуче прагнення людства звільнитись від тягаря пандемії, сприяти прогресу профілактики, а також доступності лікування для всіх, хто його потребує.

У 2014 році Всесвітня кампанія спрямувала свої зусилля на покращення екстреної постекспозиційної профілактики та лікування, надання антиретровірусних препаратів  для людей, які мали контакт з ВІЛ-інфекцією, таким як працівники системи охорони здоров’я, особам, які надають секс-послуги, а також жертвам  зґвалтувань. У минулому році в світі доступ до необхідних для рятування життів препаратів отримала рекордна кількість людей – 13 мільйонів осіб.

Епідемічна ситуація в Києві залишається складною. Станом на 01 жовтня 2014 року за даними Київського міського центру профілактики та боротьби зі СНІДом, з моменту виявлення першого випадку ВІЛ-інфекції у 1987 році в м. Києві офіційно зареєстровано 16349 випадків даної інфекції, за період епідеміологічного нагляду померло 1817 ВІЛ-інфікованих осіб.

Сьогодні на обліку в Київському міському центрі профілактики та боротьби зі СНІДом перебуває 10703 ВІЛ-інфікованих пацієнтів, з діагнозом СНІД - 2038 осіб, з яких 54 дитини. Показник поширеності ВІЛ-інфекції склав 371,6 на 100 тис. населення (на 01 жовтня 2013 року цей показник становив 340,9 на 100 тис. нас.).

Всього протягом дев’яти  місяців 2014 року зареєстровано та офіційно взято під медичний нагляд 1205 ВІЛ-інфікованих осіб, 303 пацієнти мали поєднану  конфекцію СНІД/туберкульоз. Серед зареєстрованих нових випадків ВІЛ-інфекції 190 припадає на дітей до 14 років, народжених ВІЛ-інфікованими жінками (з них 10 з остаточно встановленим діагнозом, а решта 180 залишаються на моніторингу). В поточному році серед вперше зареєстрованих випадків ВІЛ-інфекції зберігається тенденція щодо поступового збільшення осіб, які були інфіковані статевим шляхом - 546 випадків, у т.ч. 95 випадків - внаслідок гомосексуальних статевих  контактів. Їх частка склала 64,5% від вперше зареєстрованих дорослих пацієнтів. В переважній більшості нові випадки ВІЛ-інфекції реєструються в осіб у віці 25-49 років – 70,3%  від загальної кількості. Відмічається поступове збільшення нових випадків ВІЛ-інфекції серед осіб старше 50 років – 54 особи за 9 місяців поточного року.

Прийнята в Україні сьома Загальнодержавна цільова соціальна програма протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2014-2018 роки має на меті розширити охоплення профілактичними та лікувальними програмами, зміцнити та розвинути ті здобутки, яких Україні вдалося досягти в результаті впровадження попередніх цільових програм. Реалізація нової п’ятирічної програми дасть змогу охопити профілактичними заходами більше 160 тисяч споживачів ін’єкційних наркотиків, 80 тисяч ув’язнених, 30 тисяч дітей, які потрапили до складних життєвих обставин, 40 тисяч осіб, які залучені до секс-бізнесу та чоловіків, що мають секс з чоловіками; забезпечити доступ до життєво необхідного лікування 120 тисяч наших громадян, хворих на СНІД. В рамках програми щорічно тестуванням буде охоплено не менше 5% населення України.

В умовах поширення ВІЛ-інфекції добровільне консультування та тестування відіграє ключову роль в контексті надання послуг з профілактики, розширення доступу до антиретровірусної терапії та догляду. Кожна людина має право знати свій ВІЛ-статус, адже це перший крок до профілактики, своєчасної та ефективної медичної допомоги.

Перейти до спискуВерсiя для друку

undefined 

 

 

 

 

 

 

 

Цифрова освіта

111