Головна  →  Новини  →  29 жовтня 2021

COVID-19 не скасовує інших хвороб, таких як мозковий інсульт, тому варто ретельно слідкувати за своїм здоров’ям – Ганна Старостенко

Місто прагне створити максимум можливостей для киян у частині профілактики та раннього виявлення захворювань, які можуть призвести до інсульту. Про це повідомила заступниця голови КМДА Ганна Старостенко.

«Сьогодні – Всесвітній день боротьби з інсультом, а отже – день обізнаності населення про серцево-мозкові захворювання. Особливо зараз – під час пандемії COVID-19 та жорстких карантинних обмежень – необхідно дуже ретельно слідкувати за своїм здоров’ям, способом життя та харчуванням, аби не провокувати ризики та ускладнення хронічних хвороб», – наголосила вона.

За словами Ганни Старостенко, за 9 місяців 2021 року у лікарнях столиці було проліковано понад 6 тисяч осіб, хворих на мозковий інсульт, у 2020 році – понад 8 тисяч людей.

На сьогодні у столиці визначено 10 стаціонарних закладів охорони здоров’я для госпіталізації хворих із підозрою на гострий мозковий інсульт: Київська міська клінічна лікарня № 1, Київська міська клінічна лікарня № 3, Київська міська клінічна лікарня № 4, Київська міська клінічна лікарня № 6, Київська міська клінічна лікарня № 7, Київська міська клінічна лікарня № 8, Київська міська клінічна лікарня № 9, Київська міська клінічна лікарня № 12, Олександрівська клінічна лікарня м. Києва та Київська міська клінічна лікарня швидкої медичної допомоги.

Крім того, як зауважила заступниця голови КМДА, у консультативно-діагностичних центрах міста працюють діагностичні кабінети, де кияни можуть пройти обстеження на виявлення патологій серцево-судинної системи.

«Кабінети оснащені сучасними апаратами УЗД та електрокардіографами, а персонал пройшов відповідне навчання. Лише цього року понад 40 тисяч містян скористалися цією медичною послугою, із них у більш ніж 25% було виявлено різноманітні серцево-судинні патології», – зазначила Ганна Старостенко.

Заступниця голови КМДА також розповіла, що у рамках міської цільової програми «Здоров’я киян» містяни мають можливість здійснити скринінги на рівень цукру та холестерину у крові: «Адже саме цукровий діабет та різноманітні серцево-судинні патології створюють найбільші ризики для мозкового інсульту».

Інсульт — це гостре порушення мозкового кровообігу, внаслідок якого виникає пошкодження частини головного мозку. Інсульт найчастіше є ускладненням гіпертонічної хвороби і розвивається на фоні різкого підвищення артеріального тиску.

За даними Центру громадського здоров’я, щороку в Україні стається 100-110 тисяч інсультів (понад третини з них – у людей працездатного віку), 30-40% хворих на інсульт помирають упродовж перших 30 днів і до 50% – протягом року від початку захворювання; 20–40% хворих, що вижили, стають залежними від сторонньої допомоги (12,5% первинної інвалідності) і лише близько 10% повертаються до повноцінного життя.

Як правило, розпізнати інсульт можна за такими симптомами:

  • людина не може посміхнутися, при цьому зазвичай опускається куточок губ;
  • постраждалий не може нормально говорити – вимова нерозбірлива та плутана;
  • людина не може підняти руки вгору або ж одна рука занадто слабка і не ворушиться;
  • виникає слабкість чи оніміння у правій або лівій частині тулуба та кінцівках.

Якщо ви помітили хоча б один із цих проявів, особливо після епізоду підвищеного артеріального тиску, негайно викликайте екстрену допомогу! Чим швидше пацієнту нададуть професійну медичну допомогу, тим більше шансів уникнути важких ускладнень.

Перейти до спискуВерсiя для друку

undefined 

 

 

 

 

 

 

 

Цифрова освіта

111