Головна  →  Новини  →  10 грудня 2021

Співпраця громадського, державного та міського секторів дає високі результати у боротьбі з епідемією ВІЛ-інфекції/СНІД – Ганна Старостенко

Лише синергія у роботі міста з державою та неурядовим сектором дозволяє отримувати високі результати на шляху у подоланні епідемії ВІЛ/СНІД. Про це повідомила заступниця голови КМДА Ганна Старостенко під час Форуму стійкої охорони здоров’я: ВІЛ та COVID-19 у регіоні Східної Європи, Центральної Азії (СЄЦА) та на Балканах.

«Київ став першим містом в Україні, що підписало Паризьку декларацію. На її виконання ми розробили та впровадили Міську цільову програму по боротьбі з епідемією ВІЛ/СНІД на 2017-2021 роки. За роки її виконання ми досягли значних результатів. Зокрема, ми на 30% знизили показник захворюваності на ВІЛ-інфекцію, вдвічі – показник захворюваності на СНІД та смертності внаслідок нього, а також вполовину – рівень інфікованості серед вагітних жінок», – підкреслила вона.

Крім того, за словами Ганни Старостенко, навіть попри пандемію COVID-19 Києву також вдалося за останні кілька років, не лише втримати динаміку, а й досягти певних результатів на шляху виконання маркерних показників у реалізації стратегії Fast-Track Cities:

«90% осіб, які живуть з ВІЛ, та знають свій ВІЛ-статус» – від початку року показник збільшився на 5,2% та становить 77,2% (станом на 01.01.2020 – 72%);

«90% осіб, які знають свій ВІЛ статус та отримують лікування» – цьогоріч показник зріс до 83,4% (станом на 01.01.2020 року становив 80%);

«90% людей, які живуть з ВІЛ, отримують АРТ лікування, та вірусне навантаження не визначається» – збільшився до 95% (станом на 01.01.2020 року показник становив 90%).

«В умовах пандемії COVID-19 ми максимально адаптували всі наші програми та заходи, аби не уповільнити темпи досягнення стратегії Fast-Track Cities. Зокрема, ми залучили пацієнтів до лікування завдяки використанню телемедицини, телефонного та онлайн-консультування, а також супроводу кожного виявленого пацієнта. Крім того, пацієнти мають змогу отримувати препарати для лікування не тільки у закладах охорони здоров’я, а й у аптечних мережах міста або через персональну доставку соціальними працівниками до місця проживання», – розповіла Ганна Старостенко.

Як наголосила заступниця голови КМДА, одним із головних пріоритетів міста у боротьбі з ВІЛ серед ключових груп ризику (людей, які вживають ін’єкційні наркотики) лишається профілактичний компонент: «Такі заходи як консультування, інформаційні матеріали, забезпечення шприцами та тестуванням на ВІЛ-інфекцію надаються на пунктах обміну шприців, мобільними бригадами, у комюніті центрах та у мобільних амбулаторіях. Ці програми та активне залучення до програми замісної підтримувальної терапії призвели до зменшення парентерального шляху інфікування ВІЛ-інфекції з 90,7% до 36,9% за останні 20 років».

Перейти до спискуВерсiя для друку

undefined 

 

 

 

 

 

 

 

Цифрова освіта

111