Головна  →  Новини  →  28 січня 2022

Валентина Гінзбург: Поліомієліт – захворювання, що викликає невиліковний параліч або призводить до смерті

undefined

Вакцинація – це єдиний спосіб для людини не залишитися паралізованою або навіть не померти через захворювання на поліомієліт. Адже ліків від цієї хвороби у світі не існує. Про це розповіла директорка Департаменту охорони здоров’я Валентина Гінзбург на брифінгу, присвяченому старту всеукраїнської кампанії з реагування на спалах поліо в країні.

Вона закликала журналістів допомогти медикам привернути увагу киян до небезпеки цього інфекційного захворювання.

«На превеликий жаль, наразі маємо констатувати той факт, що поліомієліт – захворювання, яке довгі роки не «піднімало голови» завдяки масовій вакцинації (наявному колективному імунітету), сьогодні повернулося в Україну. Що має знати про цю хворобу кожен із нас? ЇЇ викликають поліовіруси, що дуже швидко поширюються серед людей. Група ризику – всі не вакциновані або вакциновані з порушеннями. Поліомієліт невиліковний. Захистити від нього можуть лише вчасно зроблені щеплення», – зазначила Валентина Гінзбург.

Валентина Гінзбург підкреслила, що для повного захисту вакцинацію від поліо необхідно пройти шість разів за відповідною схемою. Якщо дитина пропустила щеплення від поліо, треба зробити його якнайшвидше. Щоб дізнатися, як саме надолужити процес вакцинації проти поліо, варто звернутися до педіатра або сімейного лікаря, з яким підписано декларацію. Він вибудує індивідуальний графік з урахуванням всіх потреб дитини.

Експерт Департаменту охорони здоров’я з інфекційних хвороб Віталій Євтушенко розповів, що поліовіруси потрапляють до організму зазвичай через немиті руки та брудну воду. Вражаючи нервову систему людини, поліовірус може призвести до незворотних рухових розладів та навіть смерті протягом кількох годин. В абсолютній більшості випадків носіїв (поширювачів) поліомієліту неможливо виявити вчасно через відсутність взагалі будь-яких ознак хвороби. Найбільш вразливі до поліомієліту — діти до 6 років. В окремих випадках заразитися також можуть не вакциновані дорослі.

«Якщо у дитячому колективі з’являється хворий, який виділяє цей вірус, – гарантія зараження для невакцинованих дітей майже стовідсоткова. По-перше, для зараження потрібна дуже маленька кількість вірусу. А по-друге, він може дуже довго зберігатися в навколишньому середовищі (на предметах, на продуктах, у водоймах)», – пояснив Віталій Євтушенко.

Експерт зазначив, що хоча поліомієліт і має довгу історію, ліків від нього й досі не винайдено. І людство пішло шляхом превентивних дій – попередження захворювання шляхом вакцинації.

«Для всіх противників вакцинації як аргумент можна навести наступний факт. Якщо у сорокові роки минулого століття сотні тисяч людей у світі страждали на паралітичні форми, то після впровадження масової вакцинації вже в 90-х роках спостерігалися лише поодинокі випадки захворювання», – зауважив Віталій Євтушенко.

Директорка Департаменту охорони здоров’я зазначила, що на сьогодні столиця має лідируючі позиції з рівня охоплення щепленнями від поліо. Та це зовсім не сигнал для того, щоб втрачати пильність. Адже щодня до столиці приїздять тисячі туристів з усіх куточків України та світу, повертаються з канікул сотні тисяч студентів, багато людей з інших регіонів працюють у Києві. У цьому сенсі столиця вразлива до розповсюдження інфекційних хвороб, тож необхідно подбати про надійний захист від них.

Валентина Гінзбург зауважила, що вакцини, які використовуються в Україні, безпечні, а вакцинація в державних та комунальних закладах охорони здоров’я проводиться безвідмовно та безоплатно.

«Тож я звертаюсь, у першу чергу, до батьків та дорослих, які опікуються дітьми. Перевірте, чи отримала ваша дитина всі необхідні щеплення зокрема від поліомієліту. Якщо якась із доз пропущена, будь ласка, негайно зверніться до педіатра чи сімейного лікаря та надолужте те, що пропустили. Захистіть свою дитину від по-справжньому страшних наслідків поліомієліту!» – закликала Валентина Гінзбург.

Довідково: 

1 лютого в Україні стартує перший етап Кампанії реагування на спалах поліо – щеплення інактивованою поліовакциною (ІПВ) для дітей від 6 міс. до 6 років, які мають порушення Національного календаря профілактичних щеплень або не щеплені. 

Другий етап, за інформацією МОЗ України, відбуватиметься навесні. Це буде тур вакцинації оральною поліомієлітною вакциною (ОПВ) для всіх дітей до 6 років незалежно від вакцинального статусу.

Відповідно до Національного календаря профілактичних щеплень, дитина має отримати 6 доз вакцини від поліомієліту:

  • у 2 та 4 місяці від народження — інактивованою поліомієлітною вакциною (ІПВ) (ін’єкції);
  • у 6 та 18 місяців, а також у 6 та 14 років — оральною поліомієлітною вакциною (ОПВ) (краплі).

Шести доз вакцини необхідно і достатньо, щоби сформувався імунітет до поліомієліту на все життя. 

Обидві вакцини, ІПВ і ОПВ, формують імунітет до поліомієліту. ІПВ запобігає розвитку клінічних проявів інфекції у разі потрапляння поліовірусу до центральної нервової системи, таким чином захищаючи від паралічу. ОПВ формує імунітет у кишківнику й у такий спосіб захищає від зараження і запобігає передачі вірусу.

Вакцини, які використовують державні й приватні клініки, – безпечні, якісні, зареєстровані та дозволені для використання в Україні. Вакцинація від поліомієліту входить у перелік обов’язкових гарантованих державою щеплень. Їх можна зробити у державних/комунальних медичних закладах безоплатно.

https://youtu.be/uQOhM9rff60

Перейти до спискуВерсiя для друку

undefined 

 

 

 

 

 

 

 

Цифрова освіта

111