Головна  →  Новини  →  14 лютого 2022

Бригади «швидкої» допомоги у столиці забезпечені однією із кращих автоматизованих систем управління – Ганна Старостенко

undefined

Минулого року бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги виконали 555 992 виклики, із них екстрених – понад 70%. У приймальні відділення лікарень за 2021 рік бригади Центру доставили на госпіталізацію майже 200 тисяч пацієнтів. Про це повідомила заступниця голови КМДА Ганна Старостенко за підсумками інспекції КНП «Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф міста Києва».

«На сьогодні екстрену медичну допомогу киянам та гостям столиці надають 184 бригади удень та 156 бригад уночі, які щодоби здійснюють від 1600 до 1800 виїздів. Найбільша кількість викликів надходить у вечірній час та під час несприятливих погодних умов», – зазначила заступниця голови КМДА.

За словами Ганни Старостенко, минулого року у Центрі екстреної медичної допомоги та медицини катастроф було запроваджено новітню систему – програмно-апаратний комплекс «Оперативно-диспетчерська система «Екстрена медична допомога».

«Система, що базується на сучасних цифрових технологіях, оптимізує роботу центру за всіма напрямами та надає максимум інформації про стан кожного виклику: визначає геолокацію пацієнта, автозатори, бачить дислокацію бригад ЕМД, їхній персональний склад та оснащення. Такі вичерпні дані дозволяють диспетчеру у найкоротші строки знайти найближчу бригаду і прокласти маршрут до пацієнта, аби він якнайшвидше отримав екстрену медичну допомогу», – пояснила вона.

Також заступниця голови КМДА розповіла, що тут створено консультативний телеметричний центр, запроваджено телеметричну систему обробки даних електрокардіограм та започатковано електронну базу пацієнтів із серцево-судинними захворюваннями:

«Це дало змогу значно підвищити якість діагностики гострого коронарного синдрому, гострих порушень серцевого ритму та надання своєчасної екстреної медичної допомоги на догоспітальному етапі. Щодня спеціалісти-кардіологи опрацьовують 200-300 електрокардіограм. Загалом же у базі вже зберігається близько 200 тисяч результатів, які лікарі можуть використовувати для відстеження динаміки захворювання».

Крім того, у структурі Центру працює консультативно-інформаційний відділ, працівники якого – фахові лікарі – надають рекомендації населенню щодо дій у різних життєвих та кризових ситуаціях, здорового способу життя. Щодоби вони приймають до 900 викликів і своєю діяльністю зменшують навантаження на бригади швидкої меддопомоги.

Зазначимо, що КНП «Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф міста Києва» – один із найбільших закладів охорони здоров’я у столиці. Тут працюють близько 3 000 співробітників, 20 відділень екстреної медичної допомоги (ЕМД), відділення медицини катастроф, відділення екстреної (швидкої) медичної допомоги з надання психіатричної допомоги. Бригади для виїздів забезпечуються автотранспортом КНП «Київмедспецтранс». Середня заробітна плата лікарів підприємства за січень 2022 року склала понад 32 тис. грн, молодшого медперсоналу – понад 15 тис. грн.

Цього року на функціонування Центру з бюджету міста Києва було виділено більше 445 млн грн – на забезпечення безповоротної фінансової допомоги, витрат на енергоносії та послуги санітарного автотранспорту. Крім того, заклад отримав понад 900 млн грн від Національної служби здоров’я України за надання медичних послуг відповідно до пакету «Екстрена медична допомога».

Перейти до спискуВерсiя для друку

undefined 

 

 

 

 

 

 

 

Цифрова освіта

111