Головна  →  Новини  →  31 травня 2024

У столиці дорослі, підлітки і діти мають змогу отримувати безкоштовні послуги психологів, психіатрів і психотерапевтів – Валентина Гінзбург

Із перших днів повномасштабної війни у столиці налагоджено роботу з надання киянам консультативної допомоги психологів, психіатрів і психотерапевтів. Про це на Київському форумі ментальної стійкості повідомила директорка Департаменту охорони здоров’я КМДА Валентина Гінзбург.

За її словами, в перші два місяці впровадження послуги телефоном довіри 080-050-12-12 та гарячої лінії 044-502-22-97 скористалися понад 2 500 дорослих і понад 500 дітей. 

«У столиці сьогодні є всі ресурси для того, щоб можна було зручно та швидко звернутися за фаховою психологічною допомогою. Насамперед із цього приводу можна отримати консультацію свого сімейного лікаря, адже фахівці первинної ланки проходять спеціальні навчання. Вони можуть оцінити ментальний стан та надати допомогу або, в разі необхідності, порекомендувати більш вузькопрофільного фахівця», – наголосила Валентина Гінзбург.

На її переконання, психічне здоров’я – це насамперед стан психологічного добробуту, який допомагає людині долати життєвий стрес, реалізувати свої здібності, брати повноцінну участь у житті громади.

«Починаючи з генетичних факторів і хронічних хвороб, існує багато ризиків, що здатні підірвати стан ментального здоров’я. В умовах воєнного стану, після щойно пережитої пандемії COVID-19, такі ризики збільшуються в рази. Тож важливим завданням для кожного з нас є опанування прийомів та елементів первинної психологічної самодопомоги. Це дозволить у разі надзвичайної ситуації не просто зберегти контроль, а й убезпечити себе та близьких від руйнівних наслідків гострої реакції на стрес, панічної атаки тощо. І, звичайно, не слід нехтувати професійною допомогою», – зазначила директорка Департаменту.

Вона нагадала, що у столиці працюють «гарячі лінії» психологічної підтримки, створено Кризовий центр, де люди з тяжкими психологічними станами можуть безкоштовно отримувати допомогу стаціонарно. Є необхідні можливості і для надання амбулаторної медико-психологічної допомоги.

Для того, щоб забезпечити потребу киян у послугах з охорони ментального здоров’я, київські лікарі постійно підвищують свою кваліфікацію в цій сфері. Зокрема, за курсом «Ведення поширених психічних розладів на первинному рівні медичної допомоги з використанням керівництва mhGAP». Також, на виконання наказу Департаменту, у КНП «Клінічна лікарня «Психіатрія» розпочав роботу тренінговий центр для працівників столичних закладів охорони здоров’я з питань надання психологічної допомоги та психосоціальної підтримки під час кризової ситуації і травматичних подій. А в межах співпраці з Ізраїльською коаліцією травми (Israel Trauma Coalition) та за підтримки Київського центру стресостійкості тренінги (онлайн та офлайн) з психологічної самодопомоги і надання першої психологічної допомоги пацієнтам регулярно проводять для лікарів Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф м. Києва й лікарень, які, зокрема, приймають поранених військовослужбовців.

undefined

Перейти до спискуВерсiя для друку

undefined 

 

 

 

 

 

 

 

Цифрова освіта

111