Головна  →  Новини  →  2 липня 2024

В умовах перебоїв з електроенергією необхідно приділити подвійну увагу профілактиці кишково-шлункових захворювань – Валентина Гінзбург

Літо зазвичай супроводжується збільшенням звернень до лікарів пацієнтів із кишково-шлунковими захворюваннями. Про це нагадала директорка Департаменту охорони здоров’я КМДА Валентина Гінзбург.

«Ботулізм, ротавірус, дизентерія, сальмонельоз, гепатит А – це найпоширеніші, хоча далеко не всі захворювання, що загрожують нам. А в разі несвоєчасно розпочатого лікування можуть навіть стати смертельними. Саме влітку вони активізуються через зростання температури повітря, «розквіт» стихійної торгівлі, неналежне дотримання правил особистої гігієні та зберігання продуктів харчування. А систематичне відключення електроенергії через ворожі обстріли ще більше ускладнює ситуацію, адже важче забезпечити правильне зберігання продуктів, які швидко псуються», – звернула увагу Валентина Гінзбург.

Вона повідомила, що за даними ДУ «Київський міський центр контролю та профілактики хвороб МОЗ» захворюваність на гострі кишкові інфекції за 6 місяців 2024 року зросла на 23% порівняно з таким самим періодом 2023-го. При цьому 60% усіх хворих – діти.

За словами Валентини Гінзбург, запобігти таким інфекціям можна, розуміючи основні механізми їхнього поширення.

«Зараження здебільшого відбувається контактно-побутовим шляхом, через воду та продукти харчування. Тож профілактика не вимагає від нас жодних складних дій. Потрібно лише приділяти більше уваги чистоті, особистій гігієні та гігієні споживання їжі», – зазначила директорка профільного Департаменту.

Щоб запобігти кишково-шлунковим інфекціям, фахівці рекомендують купляти продукти лише в офіційних центрах продажу, де дотримуються норм і термінів зберігання. Особливо коли йдеться про в’ялену чи слабосолену рибу, консерви, молочні продукти і навіть морозиво. Також слід бути уважним і під час власних заготовок: гриби, овочі та ягоди можуть містити ботулінічні палички або спори, тож необхідно ретельно промивати їх у кількох водах перед закруткою.

Сирі овочі та фрукти також слід добре мити під проточною водою. Ретельно мити руки з милом перед приготуванням і вживанням страв.

Не пити сиру воду – лише кип’ячену або бутильовану.

Продукти, що швидко псуються, варто купувати в обмеженій  кількості (на один прийом), а також прискіпливо перевіряти цю їжу після зберігання в холодильнику – чи залишилася вона придатною для вживання.

Які симптоми можуть говорити про кишкову інфекцію? Має насторожити головний біль, нудота, блювання, діарея, слабкість, сухість у роті, пелена перед очима або інші різкі порушення зору (притаманні ботулізму). Температура може бути високою, проте її може не бути взагалі. При перших ознаках недуги потрібно негайно звернутись до медиків.

«Пильнуйте себе, своїх близьких, особливо дітей. Не нехтуйте порадами! Якщо необхідно негайно отримати консультацію, а ваш лікар не на зв’язку, – телефонуйте у службу «Порада лікаря по телефону» за номерами 15-83 або 044-235-01-01. У разі дуже поганого самопочуття, що супроводжується високою температурою, втратою свідомості, судомами – викликайте екстрену медичну допомогу «103», – закликала Валентина Гінзбург.

Перейти до спискуВерсiя для друку

undefined 

 

 

 

 

 

 

 

Цифрова освіта

111