Головна  →  Новини  →  26 червня 2014

26 червня – Міжнародний день боротьби із зловживанням наркотиками та їх незаконним розповсюдженням

Останнім часом проблема наркоманії стала проблемою усього суспільства, що призводить до ранньої інвалідизації та скорочення тривалості життя.

За останні п’ять років рівень первинної захворюваності населення міста Києва на наркоманію знизився в 1,9 рази. Станом на 1 січня 2014 року в м. Києві офіційно зареєстровано 27 993 хворих на розлади психіки та поведінки внаслідок вживання психоактивних речовин, з них 19108 осіб - з алкогольними проблемами, 8885 – страждають на розлади психіки та поведінки внаслідок уживання наркотичних речовин.

Найбільша кількість хворих із наркотичними проблемами проживають у Дніпровському, Деснянському та Святошинському районах. Більше 80% вживачів наркотичних речовин у місті Києві – це особи молодого віку - від 25 до 34 років. Серед них також переважають чоловіки у співвідношенні  - 4 : 1.

На незаконному наркотичному ринку в столиці зустрічаються різні види наркотичних (і прирівняних до них) наркотичних речовин. Найбільш небезпечними для суспільства є вживання опіоїдів і стимуляторів. Саме з ін’єкційним вживанням опіоїдів (екстракт маку і героїну) пов’язаний розвиток епідемії ВІЛ/СНІДу в Україні.

Лікування наркотичної залежності може бути ефективним лише за умови отримання кваліфікованої допомоги спеціалістів. Основним закладом, що надає медичну допомогу наркологічним хворим у столиці, є Київська міська наркологічна клінічна лікарня «Соціотерапія». Вона являє собою унікальну вітчизняну систему лікування та реабілітації хворих, які мають проблеми вживання наркотиків та алкоголю, а також членiв їх сімей. За рік установа обслуговує близько 5 тисяч стаціонарних та 10 тисяч амбулаторних хворих та є першою в Україні  установою, де з 1989 р. почали працювати соціальні працівники. Система роботи клініки пройшла випробування та визнана фахiвцями Мiжнародного Комiтету з контролю за наркотиками ООН, експертами ВООЗ, фахiвцями iнших реабiлiтацiйних та науково-дослідницьких центрiв США, ФРН, Швецiї, а також рекомендована для впровадження в інших регіонах країни Національною координаційною радою боротьби з наркоманією при Кабінеті Міністрів України.

Лікарнею «Соціотерапія» спільно з Київським міським Центром соціальних служб для молоді створена соціально-наркологічна приймальня за адресою: вул. Довженка, 2, де можна отримати безкоштовні консультації щодо звільнення від залежностей.

         Лікарі ж застерігають, що наркоманія – це не пустощі, а небезпечна хвороба, яка може нашкодити не тільки здоров’ю, але й стати загрозою життю.

Перейти до спискуВерсiя для друку

undefined 

 

 

 

 

 

 

 

Цифрова освіта

111