Головна  →  Новини  →  21 серпня 2014

Про оголошення Всесвітньою організацією охорони здоров’я спалаху хвороби Ебола в Західній Африці, «надзвичайною подією» і ризиком для здоров’я населення в інших країнах

Перше засідання Комітету з надзвичайних ситуацій, скликане Генеральним директором ВООЗ Маргарет Чен у відповідності з Міжнародними медико-санітарними правилами по відношенню до спалаху хвороби Ебола в західній Африці, було проведено у форматі телеконференції 6-7 серпня 2014 року. В засіданні взяли участь представники Гвінеї, Ліберії, Сьєрра-Леоне і Нігерії, вони поінформували про останні події в своїх країнах, в тому числі заходах швидкого контролю хвороби, проблемах і труднощах. Секретаріат ВООЗ представив останні дані і оцінку спалаху хвороби. Після дискусій та обговорення представленої інформації Комітет повідомив, що спалах Ебола в Західній Африці представляє «надзвичайну подію» і ризик для здоров’я населення в інших країнах. Можливі наслідки подальшого розповсюдження особливо серйозні у зв’язку з вірулентністю вірусу, високим рівнем мобільності населення світу,  слабкими системами охорони здоров’я в країнах Африки, які зачепив спалах хвороби. Тимчасові рекомендації Комітету по надзвичайним ситуаціям, схвалені Генеральним директором ВООЗ, вступили в силу 8 серпня 2014 року для зниження масштабів міжнародного розповсюдження вірусу Ебола. Підкреслена необхідність для всіх країн світу бути готовими до виявлення, розслідування і ведення випадків захворювання, надання загальному населенню точної, актуальної інформації про спалах Ебола, заходи зниження ризику впливу вірусу.

Цьогорічний спалах розпочався в Гвінеї в грудні 2013 року. Передача інфекції зараз відбувається в Гвінеї, Ліберії, Сьєрра-Леоне і Нігерії. Станом на 4 серпня ц.р. повідомлено про 1711 випадків захворювання (1070 підтверджених, 436 можливих), включаючи 932 смертельних випадки. На сьогодні це найбільший з зареєстрованих спалахів цієї хвороби. Вперше вірус Ебола виділено у 1976 році в районі ріки Ебола в Заїрі, що і дало назву вірусу.

За повідомленням ВООЗ, інфікування хворобою, викликаною вірусом Ебола, відбувається при прямому контакті (через пошкодження шкіри чи слизову оболонку) з кров’ю, іншими біологічними рідинами або виділеннями (фекалії, сеча, слина, сперма) інфікованої людини. Інфікування також може відбуватися в тих випадках, коли через пошкоджену шкіру чи слизову оболонку здорової людини вірус потрапляє з предметів, які заражені інфікованими біологічними рідинами хворого. До таких предметів відносяться брудний одяг, постільна білизна, тощо, або використані голки.

Захворілий стає небезпечним для оточуючих, коли у нього починають з’являтись перші клінічні симптоми захворювання. В ході інкубаційного періоду хворі не заразні і не несуть небезпеки для оточуючих.

Інкубаційний період становить від 2 до 21 дня (частіше 7-8 днів). Для хвороби, викликаної вірусом Ебола, характерний гострий початок, симптоми вираженої інтоксикації: швидке підвищення температури до 38-39 C, сильний головний біль, біль в суглобах, м’язах, біль у горлі. За цим слідують блювота, діарея, висип, порушення функцій нирок і печінки і, в деяких випадках, як внутрішні, так і зовнішні кровотечі. Прогресуючи, хвороба призводить до сильного зневоднення і втрати маси тіла. На пізній стадії нерідко вражається центральна нервова система, виникає сонливість, марення або кома. В тяжких випадках розвивається набряк мозку, енцефаліт. Смерть настає на 8-9 день хвороби від втрати крові та шоку.

Щодо перебування в країнах Західної Африки, ендемічних з хвороби, викликаної вірусом Ебола. Згідно рекомендацій ВООЗ, введення будь-яких обмежень на міжнародні поїздки до країн, де зафіксовано спалах хвороби, не застосовується. Ризик інфікування для приїжджих дуже незначний, оскільки передача вірусу від людини до людини відбувається при безпосередньому контакті з біологічними рідинами організму або виділеннями інфікованого пацієнта. Тому використання масок, як засобів індивідуального захисту, недоречно.

Загальна порада ВООЗ щодо поїздок в ендемічні із захворювання країни:

• Приїжджим слід утримуватися від будь-яких контактів з інфікованими пацієнтами.

• Медпрацівники, які приїжджають в зони епідемії, повинні неухильно дотримуватися рекомендованих ВООЗ антиінфекційних інструкцій.

• Особи, які перебували в зонах, де нещодавно повідомлялось про випадки захворювання, повинні вміти розпізнавати симптоми інфекції і звертатися до лікаря при перших ознаках захворювання.

• Особам, які повернулись з ендемічних із захворювання країн, при появі будь-яких із зазначених симптомів необхідно негайно звернутися за медичною допомогою, обов’язково повідомивши лікаря про перебування у країнах Західної Африки..

За інформацією Державної санітарно-епідеміологічної служби України, протягом останнього часу особи, які прибували до України з ендемічних із цього захворювання країн, у контакті з захворілими або підозрілими на захворювання лихоманкою Ебола не перебували. У пунктах пропуску через державний кордон посилено санітарно-карантинний контроль за особами, які прибувають з країн Африки.

За участю фахівців Головного управління Держсанепідслужби в місті Києві проведені навчальні заходи на випадок ускладнення епідемічної ситуації. 17 червня цього року на території міжнародного аеропорту «Київ» Жуляни було проведено навчально-тренувальне заняття з ліквідації вогнища лихоманки Ебола як інфекційної хвороби, що має міжнародне значення, відпрацьовано схеми оповіщення про випадок виявлення на борту повітряного судна хворих (підозрілих) на інфекційні хвороби, що мають міжнародне значення, та у разі необхідності перехід роботи аеропорту у режим роботи згідно з вимогами «Технології обслуговування пасажирів повітряних суден при ускладненні епідемічної ситуації». 24 червня 2014 року, на базі Київської міської дитячої клінічної лікарні №1, що визначена провізорним госпіталем, ізолятором для дитячого та дорослого населення на випадок ускладнення епідемічної ситуації з чуми та висококонтагіозних вірусних геморагічних лихоманок, було проведено навчально-тренувальне заняття з організації та проведення профілактичних, протиепідемічних заходів на випадок виявлення хворого (підозрілого) на хворобу, викликану вірусом Ебола.

 

Прес-реліз узгоджено з Головним управлінням Держсанепідслужби в місті Києві

Перейти до спискуВерсiя для друку

undefined 

 

 

 

 

 

 

 

Цифрова освіта

111