КМДА Київська міська державна адміністрація


21 січня 2014

Повідомлення про майже півтори тисячі постраждалих від сутичок в центрі столиці розраховане на те, щоб посіяти паніку у суспільстві

Інформація про те, що за останню добу до медичної служби Майдану звернулося 1400 постраждалих, 80 відсотків з яких мали кульові та осколочні поранення обличчя і кінцівок, є абсолютно неправдивою і розрахована на те, щоб посіяти паніку у суспільстві. На цьому наголошує директор Департаменту охорони здоров’я Київської міської державної адміністрації.
За оцінками фахівців, кілька медичних пунктів впродовж доби просто фізично не змогли б надати хірургічну допомогу такій кількості постраждалих з подібного роду ушкодженнями. Головний хірург міста Києва Вадим Крижевський запевняє, що при кульовому пораненні в будь-якому випадку лікар повинен надати першу медичну допомогу -- обробити рану, виявити кульовий отвір, накласти джгут в разі кровотечі тощо -- і негайно доставити хворого до медичного закладу. Без ретельного обстеження, хірургічної обробки рани, рентгенологічного дослідження та інших маніпуляцій, застосування яких можливо лише в умовах стаціонарного закладу охорони здоров’я, життю пацієнта загрожує серйозна небезпека. Також головний лікар звертає увагу на ту обставину, що навіть в умовах стаціонару один хірург за вісім годин безперервної роботи в змозі надати кваліфіковану допомогу не більше ніж 45-50 пацієнтам.
Крім того, якщо вірити інформації про те, що люди з пораненнями подібного роду отримували лише допомогу у «польових» умовах і не направлялися до лікарень, то представники медичної служби Майдану діяли всупереч правилам надання екстреної медичної допомоги, зауважив Вадим Крижевський. Він звернувся до колег з наполегливим проханням не ставити під загрозу людські життя та звертатися до бригад екстреної медичної допомоги, які транспортуватимуть постраждалих в лікарні міста.
Нагадаємо, що за даними Департаменту охорони здоров’я КМДА з 16:00 19 січня до 9.00 21 січня до лікарів звернулося 122 учасника акцій протесту.
За словами директора Департаменту охорони здоров’я Віталія Мохорєва всі постраждалі, що звертаються по допомогу до медиків столиці, отримують її оперативно та кваліфіковано. Зі свого боку міська влада робить все необхідне, аби ліків та медичних засобів було вдосталь і допомогу отримував кожен.
Також Віталій Мохорєв зауважив, що постраждалі, які потребують госпіталізації, доставляються виключно до лікарень, а будь-яка інформація про те, що медики відвозять пацієнтів до правоохоронних органів не відповідає дійсності.



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.