КМДА Київська міська державна адміністрація


27 грудня 2013

Аби новорічні свята пройшли без шкоди для здоров’я медики рекомендують дотримуватись деяких правил

Аби новорічні свята пройшли без шкоди для здоров’я медики радять дотримуватись деяких правил. Основні рекомендації обговорювали сьогодні, 26 грудня, на засіданні круглого столу з теми: «Новорічні свята без шкоди для здоров’я».
«Оскільки щільна й пізня новорічна вечеря – досить тяжке випробування для організму в цілому й для системи травлення особливо, тож доцільно повечеряти трохи раніше, приблизно о 20:00 чи 21:00, а до святкового столу і традиційного шампанського подати легкі закуски», – радить головний гастроентеролог Києва Ігор Червак.
Він також зазначив, що слід їсти в основному те, що швидко перетравлюється. У першу чергу, це салати й страви, приготовані з урахуванням сумісності харчових продуктів, а також варена або подрібнена їжа. Краще утриматися від смаженого м’яса, різносолів та маринадів.
«Не розпочинайте прийом їжі з жирних страв – жири знижують секрецію шлункового соку й уповільнюють травлення. Це допоможе вашому організму максимально швидко засвоїти все вжите й позбавить відчуття млявості після їжі», – наголошує він.
Також лікарі закликають не захоплюватися екзотичною їжею, а зосередитеся на тому, до чого звик організм. Сирі овочі допоможуть шлунку переварити незвичну їжу, а рослинна клітковина, що міститься в них, «зв’яже» більшу частину речовин, які можуть спричинити розлад травлення. Куштувати незнайомі страви потрібно дуже обережно – навіть якщо щось здалося надзвичайно смачним, краще обмежитися «дегустаційною» порцією.
Головний лікар столичної клініки «Соціотерапія» Володимир Ярий радить їсти та пити алкогольні напої без поспіху.
«Пам’ятайте, що надмірне вживання алкоголю може бути дуже небезпечним для здоров’я, тож не зловживайте. Не змішуйте різні алкогольні напої, дотримуйтеся золотого правила – пити не більш так званої «однієї дози» алкоголю на годину. «Одна доза» – це 180 мл вина, або 360 мл пива, чи 30 мл міцного напою. Однією з причин похмільного синдрому вважають зневоднювання організму. Тому лікарі радять на кожну склянку алкоголю випивати одну склянку води», – Володимир Ярий.
За словами головного гастроентеролога Києва Ігоря Червака, після низки новорічних свят корисно повернутися до пісного раціону харчування. Йдеться про нежирні страви: відварене (парове) м'ясо, рибу, яйця і молочні продукти. Необхідно вживати більше овочів, фруктів і пити багато рідини (1–1,5 л на день). Також корисно влаштовувати два рази на тиждень розвантажувальні дні.
Головний лікар станції швидкої медичної допомоги Анатолій Вершигора наголошує, що кількість викликів «швидкої» упродовж новорічних свят традиційно збільшується. Зазвичай люди звертаються з травмами, опіками від піротехнічних засобів, алкогольними та харчовими отруєннями, загостреннями хронічних хвороб і обмороженнями.
«Якщо ви вирішили провести новорічні свята на свіжому повітрі, то необхідно вдягтись відповідно до погоди. Взуття має бути не тісним, бо це призводить до порушення кровообігу в кінцівках, а в холодну погоду – загрожує обмороженнями. А обморозитися під час довгого перебування на вулиці можна навіть за нульової температури, якщо дме різкий вологий вітер. На холод, насамперед, відреагують кінчик носа, вуха і щоки: шкіра білішає і втрачає чутливість. У подушечках пальців може з’явитися поколювання, а потім настає їхнє оніміння. Якщо з’явились перші ознаки слід дуже акуратно потерти обморожені ділянки м’якою рукавичкою або пухнастим шарфом і негайно йти в тепле приміщення. Відігріватися найкраще природним способом. Обморожені ділянки шкіри спочатку трохи пощипає, але потім організм сам приведе їх до норми», – зазначив Анатолій Вершигора.
У Департаменті охорони здоров’я радять дотримуватись цих порад, бажають веселих та безпечних новорічних свят без небажаних наслідків для здоров’я. Однак, закликають у разі будь-якого погіршення самопочуття не займатися самолікуванням, а звернутися до лікарів.



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.