Головна  →  Анонси  →  13 травня 2014

З 12 по18 травня відзначають Всеукраїнський тиждень планування сім’ї та збереження репродуктивного здоров’я

Репродуктивне здоров’я є найважливішою частиною загального здоров’я, займає центральне місце в розвитку людини, підтримує відтворення, передачу спадкових якостей, стосується особистих і в найбільшій мірі цінних аспектів життя. Репродуктивне здоров’я дає можливість мати здорових нащадків, вільно приймати рішення відносно доцільності, часу та частоти народження дітей, мати доступ до відповідної інформації та послуг, вести безпечне статеве життя, яке приносить задоволення. 

Природний рух населення Києва вже декілька років поспіль утримує позитивне значення - кількість народжених перевищує число померлих. В значній мірі така динаміка підтримується зусиллями медичних працівників. Діє міська комплексна програма «Репродуктивне здоров’я населення міста Києва на період до 2015 року», головними завданнями якої є створення умов для безпечного материнства, формування репродуктивного здоров’я дітей та молоді, удосконалення системи планування сім’ї.

Створена служба репродуктології, до якої входять:

- Київський міський центр репродуктивної та перинатальної медицини (тел. 411-92-33), який є клінічною та науковою базою кафедри акушерства, гінекології і репродуктології НМАПО ім. Шупика. До центру можна звернутись в разі порушень репродуктивного здоров’я, сексуальних розладів.

         - Відділення репродуктивного здоров’я Київської міської клінічної лікарні №6 (тел. 497-33-67), де лікують безпліддя, порушення репродуктивного здоров’я як жінок, так і чоловіків. Молодята можуть навчитись природним методам регулювання запліднення.

- Київський центр «Репродуктивного здоров’я» Київської міської клінічної лікарні №1 (тел. 564-65-51), який надає кваліфіковану і доступну медичну допомогу вагітним та породіллям в разі інфекцій, подружнім парам - при безплідді.

10 лютого 2012 року відкрито перший у Києві та другий в Україні перинатальний центр на базі Київського міського пологового будинку №7. Тут працюють відділення інтенсивної терапії та реанімації новонароджених, відділення недоношених новонароджених дітей. Перинатальний центр Києва спеціалізується на наданні медичної допомоги вагітним зі звичним невиношуванням вагітності, передчасними пологами, а також новонародженим дітям із малою, у тому числі критичною (від 500 гр.), масою тіла, а їх щорічно народжується понад 1500. У закладі сконцентровано сучасне медичне обладнання та висококваліфікований медичний персонал. Передбачається створення ще двох перинатальних центрів на базі Київського міського пологового будинку №5  та Київського міського центру репродуктивної та перинатальної медицини. Це забезпечить надання високоспеціалізованої медичної допомоги немовлятам з хірургічною патологією, жінкам з екстрагенітальною патологією, інфекційними захворюваннями, наркозалежністю.

Планування сім’ї – надійний спосіб збереження та покращання здоров’я жінок та дітей. Відповідальність за планування сім’ї лягає на обох майбутніх батьків, передбачає оволодіння знаннями про те, з якого віку можна народжувати дітей, скільки мати дітей, яких інтервалів дотримуватись між пологами, а головне - практикувати здорову по відношенню до себе та майбутнього покоління поведінку. Дуже важливо знати методи запобігання небажаної вагітності. Це допоможе уникнути аборту - шкідливої та небезпечної для здоров’я жінки операції. Сучасна медицина пропонує різноманітні методи запобігання небажаної вагітності, але оптимальними є природні методи регулювання запліднення. Їх використання не шкодить здоров’ю, робить родину незалежною від контрацепції, не порушує етичних норм, дає можливість з певною мірою надійності попередити небажану вагітність. Один з найбільш ефективних методів (93-97%) – симптотермальний. Суть методу полягає в спостереженні та інтерпретації одночасно трьох основних симптомів (вагінального слизу, базальної температури, стану шийки матки), які супроводжують плідний період жінки. Такі спостереження дозволяють кожній жінці дітородного віку, незалежно від індивідуальних особливостей її організму і фізіологічного стану, чітко окреслити період потенційної плідності і виключити в ці дні статеву близькість (якщо не планується зачаття) чи навпаки, успішно використати їх для зачаття.

Поряд з необхідністю використання контрацепції, існує протилежна проблема – безпліддя. Безпліддя визначають як нездатність партнерів зачати дитину при регулярних статевих стосунках на протязі року без контрацепції. Причини безпліддя порівну діляться між жінками та чоловіками: 40% припадає на здоров’я матері, 40% - залежать від батька, 20% - інші причини. У деяких випадках безпліддя можливо вилікувати гормональним, психотерапевтичним чи хірургічним шляхом. У деяких воно незворотнє, і для його подолання використовують альтернативні методи: внутрішньоматкову інсемінацію - введення спеціально підготовленої сперми чоловіка або донора в порожнину матки, а також найсучасніший метод – екстракорпоральне запліднення (ЕКЗ). ЕКЗ полягає у взятті з яєчника декількох яйцеклітин та запліднення їх сперматозоїдами у лабораторних умовах. Запліднену яйцеклітину культивують і пересаджують матері. Це надійний метод, завдяки якому багато безплідних пар отримали можливість мати дитину. У Києві є клініки, яки займаються проблемою безпліддя і мають можливість проводити ЕКЗ.

Значущим для здоров’я матері та дитини є характер протікання вагітності, пологів та післяпологового періоду. Тут на перше місце виходить спосіб життя жінки та її супутні хвороби. Так, у жінок з тютюновою залежністю діти зазвичай народжуються зі зниженою вагою. У алко- та наркозалежних жінок частіше народжуються діти з тяжкими вадами розвитку. Хвороби крові призводять до сильних кровотеч під час пологів та у ранній післяпологовий період. Складними проблемами є ВІЛ-позитивний статус жінки, вроджена гонорея та сифіліс у дитини.

Репродуктивне здоров’я тісно пов’язане із загальним станом людини. Свідоме відношення до свого здоров’я дає великі шанси надовго зберегти дітородну функцію і створити міцну і щасливу родин

Перейти до спискуВерсiя для друку

undefined 

 

 

 

 

 

 

 

Цифрова освіта

111