Головна  →  Новини  →  22 травня 2014

31 травня – Всесвітній день без тютюну

Рамкова Конвенція ВООЗ із боротьби проти тютюну, яку Україна ратифікувала у березні 2006 року, передбачає проведення країнами податкової та цінової політики, яка б сприяла зниженню вживання тютюну. Наукові дослідження свідчать, що підвищення податків особливо ефективне для зниження рівнів вживання тютюну серед груп населення з низьким рівнем прибутків, запобігання початку куріння молодими людьми. Підвищення податків на 10% сприяє зниженню рівня вживання тютюну в середньому на 4% в країнах з високим рівнем прибутків населення і до 8% - в країнах з середнім і низьким рівнем прибутків. Крім того, підвищення акцизних податків на тютюнові вироби вважається найбільш ефективним кроком у боротьбі проти тютюнопаління.

В Україні такі кроки, як збільшення цін на тютюнові вироби, підвищення ставки акцизів, заборона реклами тютюну, поява на сигаретах попереджень з малюнками, звільнення громадських місць, у тому числі й ресторанів, від тютюнового диму знайшло своє відображення у зменшеності поширення тютюнокуріння. На Шостій Європейській конференції нещодавно проведеній у Стамбулі «Тютюн або здоров’я» було відмічено рівень скорочення курців в Україні  за останні п’ять років (2008-2013) на 20% - з 10,1 до 8,1 млн. осіб.

Для подальшого скорочення рівня тютюнокуріння в Україні з 1 липня 2014 року ставку акцизів на тютюнові вироби буде підвищено на 25%, відповідно до ухваленого 27 березня 2014 року Верховною Радою України Закону України № 1166. Це призведе до чергового збільшення реальних цін на тютюнові вироби.

Для багатьох людей відмова від куріння створює великі, здавалось би непереборні проблеми. Спроби кинути курити у курців з великим стажем і вже проявленими хронічними хворобами призводять до їх загострення і дуже неприємного синдрому відміни. Завдання медичних працівників сьогодні – навчитись надавати комплексну медичну допомогу тим людям, які прагнуть відмовитись від тютюнокуріння і не можуть зробити це самостійно.

 

Нагадаємо, що в Київському міському Центрі здоров’я (вул. Дегтярівська, 25) можна отримати підтримку у відмові від куріння. Антитютюновий клуб працює по третім четвергам кожного місяця з 18.00. Допомога безкоштовна.  Попередній запис по телефону 483-96-00.

 

Перейти до спискуВерсiя для друку

undefined 

 

 

 

 

 

 

 

Цифрова освіта

111