Головна  →  Новини  →  3 лютого 2014

Медики наголошують: третину випадків раку можливо попередити, а при виявленні хвороби на ранній стадії до 40% хворих можливо вилікувати

На передодні Всесвітнього дня боротьби з раком, столичні медики закликають мешканців столиці до свідомого ставлення до свого здоров’я. Онкологи наголошують, третину випадків раку можливо попередити, а при виявленні хвороби на ранній стадії до 40% хворих можливо вилікувати.

Міжнародний союз проти раку щорічно 4 лютого привертає увагу громадськості до проблем попередження раку. Цьогоріч увагу зосереджено на розвіюванні хибних уявлень та міркувань щодо хвороби. Щороку у світі виявляється 12 млн. осіб, які вперше захворіли на рак. Близько 7 млн. – помирають від хвороби. Україна відрізняється високим рівнем захворюваності і входить до першої десятки країн світу щодо цього показника, маючи 160 тис. захворілих на рік. 90 тис. хворих щорічно помирають, 40% з них – у перший рік після виявлення (дорокова летальність). Причиною цьому є пізня діагностика.

Наразі у Києві на диспансерному обліку знаходиться більше 74 тис. онкологічних хворих. Кожного року спостерігається поступове збільшення кількості нових випадків. У 2013 році онкологічне захворювання було виявлено у 10788 осіб, що складає 379 випадків на 100 тис. населення. Провідними в структурі онкологічної захворюваності залишаються рак шкіри, молочної залози, товстої кишки, легенів, шлунку.

Департамент охорони здоров’я зазначає – позитивним у діяльності онкологічної служби столиці є зниження рівня смертності від злоякісних новоутворень зі 168-170 на 100 тис. у попередні роки до 165 на 100 тис. у 2013 році; зниження на 3% за останні три роки показника дорокової летальності; збільшення на 5% кількості хворих, виявлених на ранніх стадіях захворювання. Більше 60% пролікованих хворих знаходяться під диспансерним наглядом більше 5 років, що також є позитивним результатом. Подальша робота здійснюватиметься у рамках реалізації завдань Президента України щодо забезпечення доступності медичної допомоги та медичного обслуговування для населення держави, розвитку інфраструктури закладів охорони здоров’я, зокрема в напрямі профілактики та лікування онкологічних захворювань.

 

Перейти до спискуВерсiя для друку

undefined 

 

 

 

 

 

 

 

Цифрова освіта

111