Головна  →  Новини  →  8 лютого 2014

Стоматологи усього світу 9 лютого святкують своє професійне свято

Стоматологи усього світу святкують своє професійне свято в день вшанування пам’яті святої мучениці Аполлонії, яку страшними тортурами - видаленням всіх зубів - намагались відвернути від християнської віри. Вона витримала всі муки, прийнявши смерть. З тієї пори є повір’я, що, промовивши слова «Santa Apollonia», людина звільняється від зубного болю.

Започаткував традицію святкування дня стоматолога ще у XVIII ст. корифей зубного протезування, засновник ортодонтії, француз П'єр Фошар.  У час «Золотого віку» Франції лікувати і протезувати зуби могли лише вельможі, а штучні зуби коштували, як діаманти. З роками науково-практична стоматологія досягла великих успіхів, стала доступною для всіх, хто потребує такої допомоги.

Зараз у Києві спеціалізоване територіальне медичне об’єднання «Стоматологія» об’єднує 5 комунальних медичних закладів стоматологічного профілю, 6 стоматологічних поліклінік для дорослих, 3 дитячих стоматологічних поліклініки. Крім того, в місті працюють 60 стоматологічних відділень. Лікування та протезування зубів здійснюють 1,3 тис. лікарів-стоматологів. Кожен киянин може як безкоштовно, так і за гроші підтримувати здоров’я ротової порожнини.

Стоматологи радять своєчасно звертатись до лікаря. В занедбаних випадках консервативне лікування зубів та ясен не ефективне, і зуби потрібно видаляти. Все це призводить до порушення жування, вимови, не кажучи вже про естетичні дефекти. Та найгіршим є те, що вогнища хронічної інфекції в порожнині рота згубно впливають на організм людини у цілому, можуть бути причиною загрозливих станів для життя.

Щоб надовго зберегти гарну посмішку, необхідно дотримуватись деяких нескладних правил. По-перше, це ретельно слідкувати за гігієною ротової порожнини, щодня користуватись щіткою, флосом та ополіскувачами для рота. По-друге, це дотримуватися збалансованого харчування, уникати надмірного споживання цукру та вживати багаті на вітаміни та кальцій продукти. По-третє, відмовитись від шкідливих звичок. У багатьох дослідженнях доведений зв’язок куріння та хвороб ясен та зубів. Наприклад, жінки середнього віку могли б зберегти здорові зуби, якщо б у молодості не курили: жінки у віці 50 років, які не курять, потребують протезування зубів у 26% випадків, серед жінок-курців таку потребу мають 48%.

Найголовнішим у збереженні здорових ясен та зубів є регулярне відвідування кабінету стоматолога, починаючи від першого прорізування зуба. Необхідно дотримуватися усіх його рекомендацій. 

Перейти до спискуВерсiя для друку

undefined 

 

 

 

 

 

 

 

Цифрова освіта

111