Головна  →  Новини  →  1 червня 2022

У День захисту дітей уцілілі київські дитячі санаторії відновлюють роботу

У День захисту дітей уцілілі київські дитячі санаторії відновлюють роботу. Про це повідомила директорка Департаменту охорони здоров’я Валентина Гінзбург.

«Російські агресори, знищуючи все на своєму шляху, не жаліли і медичні заклади. Через руйнацію сьогодні не зможуть приймати маленьких киян санаторії «Орлятко» у Ворзелі, санаторій «Лісний» в Ірпені… Проте ми зробили все необхідне, щоб із 1 червня вцілілі дитячі спеціалізовані заклади були готові надавати послуги з реабілітації за 5 профілями», – повідомила Валентина Гінзбург.

Вона нагадала, що за підтримки міської влади у Києві було взято курс на запровадження системи реабілітації дітей на базах київських дитячих санаторіїв. Для цього Департамент спільно з колективами санаторіїв упродовж останніх трьох років проводив відповідну роботу з покращення матеріально-технічної бази, проводив перепідготовку і підвищення кваліфікації спеціалістів тощо.

Таким чином у столиці вибудували досить розгалужену мережу профільних дитячих закладів, лікування та реабілітацію в яких до 24 лютого проводили за такими медичними профілями: психоневрологічний, кардіоревматологічний, гастроентерологічний, пульмонологічний, ортопедичний, онкологічний та ендокринологічний. Важливо, що в санаторіях було створено умови для перебування дитини в разі необхідності (наприклад, для пацієнтів із ДЦП або аутизмом) у супроводі законного представника.

Санаторно-курортне лікування зможуть отримати дітки з розладами мовлення, а також психоневрологічними, кардіоревматологічними, ендокринологічними та онкологічними хворобами. На сьогодні районними санаторними комісіями вже надано безкоштовні путівки  понад 200 дітям, із яких більше 100 перебуватимуть у супроводі законного  представника.

Валентина Гінзбург запевнила, що колективи готові надавати не менш якісну допомогу ніж раніше, а у всіх без винятку відкритих закладах запроваджено необхідні заходи безпеки в період воєнних дій. Зокрема, створена система оповіщення пацієнтів та персоналу про оголошення повітряної тривоги або виникнення надзвичайної ситуації, посилено охорону території закладів, пропускний режим тощо.

Під час перебування в санаторії діти будуть під цілодобовим наглядом лікарів, збалансовано харчуватися, отримуватимуть засоби гігієни… Окрім профільної реабілітації, психологічна, медична та педагогічні служби санаторіїв допоможуть маленьким киянам навчитися керувати емоціями у складні часи, вгамовувати душевний біль та знаходити в собі нові ресурси.

«А ще надзвичайно важливо, що діти перебуватимуть у колі ровесників, підтримуватимуть один одного та ділитися переживаннями про події під наглядом та за підтримкою фахівців», – зазначила Валентина Гінзбург.

Вона назвала символічним той факт, що санаторії відновлюють свою роботу саме 1 червня – у День захисту дітей:

«Діти – наше майбутнє. І все, що ми робимо для них сьогодні, позначиться на їхньому та нашому завтра. Війна – це страшно. І насамперед захистити від неї хочеться найцінніше та найуразливіше – наших діточок. Кожен дорослий має це розуміти і робити все можливе, щоб за будь-яких обставин малеча почувалася затишно та безпечно. Всі дорослі – для всіх маленьких. Адже чужих дітей не буває».

Перейти до спискуВерсiя для друку

undefined 

 

 

 

 

 

 

 

Цифрова освіта

111