Дієта для імунітету. Профілактика весняного гіповітамінозу.
Початок весни - час гіповітамінозів. Дефіцит вітамінів призводить до ослаблення захисних сил організму і збільшенню кількості простудних захворювань.
Лікарі радять особливу увагу звернути на своє харчування. Раціон повинен бути збалансований, щоб забезпечити організм всіма необхідними поживними речовинами для ефективної імунного захисту. Адже при нестачі життєвоважливих харчових нутрієнтів підвищується сприйнятливість до всіх (!) видів інфекцій, особливо вірусних - ГРВІ, грипу, герпесу.
Правильне харчування допоможе збільшити захисні сили організму і вбереже від інфекції. Для нормально функціонування органів імунітету особливо необхідний вітамін С, бета-каротин і цинк.
- Джерелом вітаміну С є білокачанна капуста (в т.ч. квашена), цибуля, шипшина, зелень, цитрусові, ківі, банани, волоські горіхи, броколі, шпинат, яблука, журавлина, топінамбур, смородина (в т.ч. морожена і перетерта з цукром), пророслі зерна пшениці.
- Бета-каротин міститься в овочах і фруктах, які мають жовте і помаранчеве забарвлення - морква, гарбуз, курага, червоний і жовтий перець, хурма, шарон, апельсин, мандарин.
- Цинком багаті всі морепродукти і морська риба, горіхи, насіння. Хорошим джерелом цинку є цільні крупи і бобові.
Поради дієтолога.
-Намагайтеся харчуватися регулярно, уникайте крайнощів: шкідливо як переїдання, так і пропуск основних прийомів їжі, особливо сніданку.
Рясні прийоми їжі небезпечні ослабленням захисних сил організму, оскільки організм витрачає всі свої сили на перетравлювання величезної кількості їжі, замість того, щоб боротися з інфекцією. Голодування також послаблює імунітет, тому що при цьому організм відчуває нестачу не тільки життєво важливих вітамінів і мікроелементів, а й білка - будівельного матеріалу для клітинок-захисниць.
-зведіть до мінімуму споживання цукру. Слід повністю виключити солодкі газовані напої, тістечка, бісквіти. Замініть цукор корисними солодощами - медом, сухофруктами, фруктовими десертами. Медиками встановлено, що пропорційно підвищенню рівня глюкози в крові ефективність імунного захисту знижується.
- Уникайте страв, що містять велику кількість насиченого жиру і транс-жирів: жирне м'ясо, смалець, вершкове масло, маргарин, майонез. А також смажених, копчених і консервованих продуктів - часте вживання всіх цих продуктів вкрай негативно позначається на захисних силах організму.
- Збільште частку сирих фруктів і овочів в раціоні, їжте цибулю, часник, калину, журавлину, капусту, моркву, гарбуз, горіхи, насіння. Корисний відвар шипшини, узвар, кефір, нежирний сир, яйця, крупи, оливкова і кунжутну олію, морська риба і морепродукти.
- Якщо ви вже застудилися, слід уникати продуктів, що викликають підвищене утворення слизу - молока і молочних продуктів. Крім того, необхідно більше пити, особливо корисні трав'яні чаї з медом, ягідні морси, відвар шипшини. На період хвороби їжа повинна бути легкою і свіжою.
Бажаємо міцного здоров'я!