Головна  →  Новини  →  24 липня 2015

Пам'ятка для населення про правила харчування у літній період, безпеки на воді та як вберегтися від літньої спеки.

Пам'ятка для населення про правила харчування у літній період, безпеки на воді та як вберегтися від літньої спеки.

 Основні правила поведінки на воді

 

  1. Не переоцінюйте своїх сил. Не нехтуйте засобами перестороги (буйки, сітки, перегородки, попереджувальні знаки). Не запливайте без страхування далеко від берега, на швидку течію, небезпечні місця, хоч як би ви добре не плавали. Запливши далеко від берега, людина стомлюється, її охоплює паніка. Буває, вона навіть втрачає свідомість від переляку.

2. Ні в якому разі не плавайте на шляху руху катерів, пароплавів, човнів і т.п.

3. Ніколи не входьте у воду стрибком із берега, якщо ви заздалегідь не пересвідчились, що вода у цьому місці достатньо глибока і в ній немає твердих предметів. Дітям, як і дорослим, купатись можна тільки у спеціально відведених місцях – пляжах, де немає ям та водоворотів.

4. Не пустуйте на воді. Нічого доброго немає в нерозумних „жартах”, коли переважно підлітки притоплюють силоміць один одного. Такі розваги нерідко закінчуються трагічно.

5. Перед входом у воду розігрійтесь вправами на суші. Однак пам’ятайте, що у воду входити спітнілим і надто розпашілим не можна, в таких випадках потрібно трохи охолонути та заспокоїтись.

 6. Не купайтесь і не плавайте одразу після вживання їжі. Це можна робити лише через дві години.

7. Категорично забороняється входити у воду як дорослим, так і підліткам після вживання алкогольних напоїв, в тому числі слабоалкогольних! Дуже часто люди тонуть навіть після вживання невеликих доз алкоголю, втрачаючи самоконтроль.

8. Якщо, перебуваючи у воді, відчуваєте озноб, вийдіть із води, обітріться, розігрійте себе вправами на суші.

9. Ніколи не плавайте при недугах, навіть найлегших.

10. Під час купання пильнуйте, по можливості, за тим, що роблять ваші товариші і, в разі необхідності, надавайте їм посильну допомогу.

11. Ніколи не „розігруйте” товаришів, вдаючи, ніби ви захлинулися і тонете.

12. Ніколи не купайтеся наодинці. На березі хтось повинен стежити за вами.

13. Небезпечно також пірнати на значну глибину без акваланга. Нестача кисню викликає втрату свідомості. Ризикують і ті, хто користується несправним підводним обладнанням.

14. Якщо діти забажали покататися на човні, необхідно переконатися в його справності і з’ясувати, чи є в ньому рятувальні засоби. Під час таких прогулянок рекомендуємо суворо дотримуватись правил поведінки у човні.

15. Якщо ви вирішили відпочити біля води, то повинні розумно дозувати сонячні ванни. Це дозволить уникнути перегрівання тіла.

 16. Всім треба пам’ятати, що в місцях відведених для купання, забороняється прати білизну, купати тварин, купатися особам, які мають шкіряні захворювання. Виконуйте ці правила самі і вимагайте, щоб їх дотримувалися ваші товариші.

 

Як врятувати людину, що тоне:

  • насамперед витягніть її на берег, покладіть на спину, очистіть дихальні шляхи;
  • зробіть врятованому 2 повільні вдихи – «рот у рот»;
  • зробіть 6–10 поштовхів руками під грудиною;
  • знову прочистіть дихальні шляхи й повторіть 2 вдихи;
  • обов’язково слідкуйте за пульсом постраждалого, перевіряйте його не менше 10 сек., якщо пульсу немає — робіть непрямий масаж серця;
  • постраждалий отямився – не дозволяйте йому тут же підвестись;
  • у будь-якому випадку врятованому необхідна медична допомога, тому викличте «Швидку допомогу».

 

Тепловий та сонячний удари

 

 Сонячний удар - стан, що виникає внаслідок сильного перегріву голови прямими сонячними променями, в результаті чого розширюються мозкові кровоносні судини, відбувається приплив крові до голови, набряк мозку.

   Перші ознаки сонячного удару:

- почервоніння обличчя;

- сильний головний біль.

Далі можуть приєднається:

- нудота;

- запаморочення;

- потемніння в очах;

- блювота;

- втрата свідомості;

- задишка.

Заходи профілактики сонячного удару:

- головний убір зі світлої щільної тканини;

- обливання голови холодною водою;

- періодичний відпочинок при тривалих переходах;

- не рекомендується спати на сонці.

 

Тепловий удар - стан, викликаний загальним перегрівом організму під впливом надмірного підвищення навколишньої температури при порушенні терморегуляції.

Виникає тепловий удар:

-         при порушенні виділення поту (при фізичній перенапрузі, зневоднюванні організму, порушенні функції потових залоз);

-          при утрудненому випаровуванні поту з поверхні тіла людини при високій вологості, високій температурі повітря, щільному, непроникному одягу,

-         часто при поєднанні зазначених чинників.

Перші ознаки теплового удару:

- млявість;
- головний біль;
- запаморочення;
- почервоніння обличчя;

- підвищення температури тіла до 40°С;

- сонливість;

- погіршення слуху;

- блювота;

- марення.

 

Якщо причини перегріву не усунуті, розвивається власне тепловий удар:

- втрата свідомості;

- блідість, посиніння шкірних покривів;

- шкіра холодна, вкрита потом;

- пульс нитковидний.

У результаті може виникнути загроза для життя потерпілого.

 

Профілактика теплового удару:

- періодичний відпочинок у тіні

- купання чи обливання холодною водою

- дотримання питного режиму

- забезпечення вентиляції задушливого приміщення

- носіння адекватного температурі повітря одягу, що виключає перегрів організму.

Варто пам'ятати, що сонячному і тепловому удару особливо швидко піддаються  діти, тому що їхня терморегуляторна система ще недостатньо розвинута. Не можна залишати дитину на сонці без догляду дорослого!

 

Перша допомога при сонячному і тепловому ударах:

- потерпілого перенести в тінь (прохолодне приміщення);

 - покласти на спину;

- голову покласти на підвищення;

- розстебнути чи зняти одяг, розслабити пояс;

- при втраті свідомості скористатися ваткою, змоченою нашатирним спиртом, оцтом;

- при блювоті голову й тіло повернути на бік, щоб людина не захлинулась;

- тіло обтерти холодною водою чи загорнути у вологе простирадло;

- на голову і на чоло покласти холодний компрес;

- напувати холодною водою (можна розчином регідрону);

- дати постраждалому настоянку валеріани 15-20 крапель на одну третину склянки води;

- у важких випадках застосовують штучне дихання та непрямий масаж серця.

 

Не забувайте, просити людей, які допомагають надавати допомогу, щоб вони викликали швидку медичну допомогу!

 

Як вберегтися від літньої спеки:

-         по можливості - змінити режим дня (лягати спати із заходом сонця і прокидатися раніше);

-         намагатись вирішувати свої справи, які потребують виходу на вулицю вранці до 11-12 години, або ближче до вечора, після 16 години;

- заздалегідь продумувати своє вбрання - підбирати світлий, зручний, не облягаючий одяг з натуральних тканин (бавовна, льон)    (інший – може ускладнювати випаровування вологи).

Жінкам рекомендується: легкі брюки, довгі спідниці, туніки або льняні сарафани.

Чоловікам: потрібно відмовитись від краваток та ременів.

А також не забувайте прихопити капелюх, хустку, сонцезахисні окуляри;

-    не бажано в спеку користуватись косметикою, а особливо пудрою й тональним кремом (вони ускладнюють шкірі дихання і як наслідок людина сильніше потіє);

-          йдучи на вулицю обов’язково прихопіть із собою  невеличку пляшку прохолодної (але не холодної) питної води або прохолодний чай з лимоном. Прохолодну пляшку можна прикласти до голови при потребі (в громадському транспорті), втамувати спрагу. Протягом дня потрібно випивати дорослій людині не менше 2,5 – 3 л рідини;

-         знаючи, що прийдеться їхати в громадському транспорті, обов’язково прихопіть віяло  або газету, невеличкий журнал, щоб при потребі можна було зробити собі «підручний вентилятор» (недорого і приємно);

-         намагайтесь звести до мінімуму перебування в громадському транспорті (спека і задуха  в замкненому просторі можуть спровокувати запаморочення, непритомність, а інфекції в подібних умовах розповсюджуються на багато швидше й живуть на багато довше);

-         очікуючи громадський транспорт на зупинках, краще перейти під крони сусідніх дерев оскільки вони не нагріваються від сонячного проміння і тому під ними прохолодніше;

-         якщо в приміщенні температура повітря перевищує 28 градусів, то бажано встановити кондиціонер, використовувати вентилятори. Важливо пам’ятати, що різниця температур між приміщенням і вулицею не повинна перевищувати 10 градусів. Не дотримуючись  цього правила різниці в 10 градусів дуже легко підхопити нежить, а в гіршому випадку – пневмонію або радикуліт. Тому в середньому  можна програмувати кондиціонер на температуру не нижче 18 градусів;

-         обмежте тютюнокуріння – воно утруднює дихання та призводить до підвищення серцевих скорочень (пульсу), що додатково навантажує серцево-судинну систему;

-         обмежте звичне  вживання алкогольних напоїв, краще зовсім його не вживати. Алкоголь підвищує артеріальний тиск та підвищує небезпеку перегрівання та зневоднення.

Якщо у офісах не має кондиціонерів і вентиляторів, то рекомендовано покласти хоча б акваріуми (можна без рибок) або відкриті ємкості з водою, льодом, періодично обприскувати приміщення холодною водою з розбризкувача.

Також рекомендовано проводити якомога частіше вологе прибирання приміщень;

-         потрібно часто обполіскувати руки і обличчя  холодною водою, обтиратися вологою хустинкою. Перегріті ділянки тіла можна обтирати 9% оцтом наполовину розведеним водою.

При наявності умов:

  • приймати часто  теплий чи контрастний душ  не менше двох разів на день (за умови здорового серця);
  • відвідувати  басейн 2-3 рази на тиждень;
  • гуляти біля води;
  • купатись лише на дозволених пляжах;

 

-   при найменшій можливості роззуватись і ходити босоніж по траві (це поліпшує циркуляцію крові, підвищує загальний тонус організму, активізує біоактивні точки)

Правила догляду за малими дітьми під час спеки:

-         прогулянки рано вранці і пізно в вечері;

-         часта заміна підгузників та протирання вологими серветками;

-         легкий світлий бавовняний одяг, панамка або хустинка на голову;

-         необмежене пиття (вода, свіжі соки, компоти кімнатної температури);

-         підтримувати грудне вигодовування (воно втамовує спрагу);

-         не виводити дитину під прямі сонячні промені (у дітей ще погано сформований механізм терморегуляції, тому вони в два рази швидше перегріваються і переохолоджуються в порівнянні з дорослими);

-         стежити, щоб дитина навіть випадково не пила воду з водойм, фонтанів;

-         намагатись частіше змінювати одяг дитині, якщо вона часто впріває;

-         бережіть дитину від протягів та не дозволяйте гратись під кондиціонерами.

Спорт, фізкультура 

 Навантаження залежать від тренованості дихальної та серцево-судинної систем кожної конкретної людини!

 А в загальних рекомендаціях порадити:

-         займатись краще рано в ранці або пізно в вечері;

-         краще займатись біля водоймищ;

-         деякі фізичні навантаження краще замінити на плавання та вправи у воді або на дихальну гімнастику, йогу, легку аеробіку;

-         намагатись пити багато рідини під час фізичних навантажень;

-         намагатись робити більші перерви між вправами;

-         вправи на свіжому повітрі при спеці, можна замінити на похід в басейн (не менше 3 разів на тиждень).

 

 

 

Їжа в спеку:

-         вживати менше висококалорійної їжі (жирні сорти м’яса, смажене – підвищують спрагу, багато енергії витрачається на перетравлення);

-         багато пити води, чаїв , особливо зелений чай та компоти, можна прохолодні (не нижче 25 градусів) але  не холодні до 2,5 – 3 літрів;

-         не зловживати алкоголем ( не більше 1 л пива на день або 150 мл вина), виключити вживання міцних напоїв;

-         не забувати солити їжу та пити підсолену воду ( з потом людина втрачає багато солей);

-         правильно готувати та зберігати їжу.

 

Приготування їжі:

-         відмовитись від звички приготування їжі про запас;

-         при приготуванні страв з м’ясних ,молочних продуктів, риби – необхідно пам’ятати, що їх обов’язково потрібно піддавати термічній обробці (кип’ятити, проварювати, тушити) не менше 10 хвилин (  тому, що саме ці продукти є поживними середовищами для розмноження сальмонел та інших патогенних мікроорганізмів навіть при кімнатній температурі!);

-         пташині яйця не вживати сирими, а класти в холодну воду і варити: курячі – 10, качині – 13, гусячі – 14 хвилин від початку кипіння;

-         страви які перед вживанням повторно не проварюють і не просмажують (заливне, холодець, салати) слід готувати у невеликій кількості, щоб з’їдати за один раз;

-         морожене м’ясо слід розморожувати не у воді, а на повітрі;

-         хлібобулочні вироби потрібно захищати від стикання з немитими овочами, фруктами – загортати їх в папір або класти в поліетиленовий пакет;

-         всі овочі, фрукти, баштанні культури, ягоди, зелень перед вживанням необхідно добре мити;

-         воду слід пити тільки кип’ячену (доведено поширення через воду збудників: холери, черевного тифу, паратифів, шигельзу, ешерихіозів, лептоспірозу, туляримії, бруцельозу; виявляють віруси епідемічного гепатиту, ротавірусного гастроентериту, аденовіруси і ротавіруси та інші).

 

Зберігання їжі і  продуктів:

-         страви, які зберігалися після приготування в теплому приміщенні (без охолодження) перед вживанням необхідно кип’ятити або підсмажити;

- обов’язково використовувати холод для зберігання тих чи інших продуктів, який хоч і не знищує патогенні мікроби, але різко знижує інтенсивність їх розмноження;

-         не тримати їжу та продукти під прямими сонячними променями;

-         не  забувати, що термін придатності більшості продуктів розрахований на нормальні умови зберігання, а не на аномально високу температуру повітря;

-         категорично не можна купувати їжу на лотках,  не обладнаних холодильниками (бо не відомо скільки пролежали продукти на перегріві).

Важливо при купівлі переконатись, що холодильники дійсно увімкнені ,а на градуснику в холодильнику відповідна температура для зберігання тих чи інших продуктів (!);

  

 

Як обрати свіжі продукти:

-         м’ясо та фарш мають зберігатись в холодильнику, мати рожевий , а не червоний колір, відповідний свіжий запах м’яса;

-         риба має бути в холодильнику  і бути не липкою на дотик, якщо і має слиз то він має бути прозорим, а не мутним; коли привідкрити жабра, то колір там має бути рожевий, а не червоний чи бурдовий;

-         пташині яйця мають перебувати в прохолодному місті або теж в холодильнику, бути яскравими, а не тьмяними і вкритими ніби цвіллю „інеєм”, інколи навіть з сірими плямами – це не свіжі яйця їх краще не купувати);

 

-         купувати продукти які швидко псуються краще в останню чергу, щоб менше часу перебувати із ними на спеці (годині походи по магазинах чи ринках можуть їх зіпсувати ще до приходу додому!). Для таких продуктів краще використовувати термосумки.

 

Перейти до спискуВерсiя для друку

undefined 

 

 

 

 

 

 

 

Цифрова освіта

111