Головна  →  Новини  →  7 березня 2014

до Всесвітнього дня боротьби з глаукомою – 6 березня 2014 року

Засобам масової інформації

ПРЕС-РЕЛІЗ
до Всесвітнього дня боротьби з глаукомою –  6  березня 2014 року

Глаукома - хвороба очей, яка характеризується збільшенням внутрішньоочного тиску. Початок хвороби безсимптомний. Якщо лікування не проводиться, поступово звужується поле зору. Людина перестає помічати предмети, розташовані збоку. Хвороба прогресує і хворий сліпне. Половина пацієнтів з глаукомою не знають про свою хворобу і звертаються до лікаря із запізненням, коли значна частина зорового нерву вже ушкоджена. Втрата зору веде до інвалідності, потребі у сторонній допомозі в повсякденному житті. Єдиним засобом профілактики є рання діагностика.

            До 80% випадків сліпоти піддаються корекції і лікуванню. Половину випадків сліпоти в світі викликає катаракта, 12% і 5%, відповідно, - такі хронічні неінфекційні хвороби як глаукома і діабетична ретинопатія. Головні інфекційні причини сліпоти - трахома та онхоцеркоз.

У 1999 році ВООЗ ініціювала Глобальну стратегію з попередження сліпоти «Бачення 2020: право на зір». В рамках стратегії країни – члени ВООЗ взяли на себе зобов’язання всіляко сприяти ліквідації причин сліпоти, ефективному лікуванню та корекції порушень зору. Завдяки ініціативі вдалося скоротити кількість людей з порушеннями зору з 314 млн., в тому числі 45 млн. сліпих людей, до 285 млн., включаючи 39 млн. сліпих людей. Всього за шість років зниження склало 10% і це не просто цифри, це 6 млн. людей, захищених від сліпоти або тих, зір яких відновлено.

В Києві вже 25 років працює сучасний, оснащений новітнім обладнанням «Центр мікрохірургії ока» (проспект Комарова, 3), де проводиться хірургічне і лазерне лікування катаракти, глаукоми, відшарування сітківки, помутніння рогівки. Відпрацьована хірургічна корекція короткозорості і астигматизму. Хірургічним шляхом виправляються косоокість, птоз, інші дефекти. Висококваліфіковані лікарі щорічно оперують близько 20 тис. пацієнтів – киян, жителів областей України, країн СНД, іноземних громадян. Ведеться широка наукова робота.

Велику місію допомоги сліпим в світі виконує унікальна організація, партнер ВООЗ, «Клуб левів» («Lions Clubs International»). Більше 1,3 мільйона добровільних помічників сліпих людей у 30 країнах, які називають себе левами, за виразом генерального директора ВООЗ Маргарет Чен, «подібно лицарям, б’ються з темрявою, в якій живуть сліпі люди».

Ризик виникнення глаукоми збільшується з віком людини. Особливо схильні до цієї хвороби люди, які перенесли інсульт або інфаркт, хворі на судинні захворювання, гіпертонічну хворобу, цукровий діабет. Найближчі родичі людей, хворих на глаукому, хворіють в 10 разів частіше, тому мають проходити профілактичні огляди максимум в 35 років і в подальшому не рідше одного разу на рік. Іншим необхідно перевіряти зір регулярно після 40 років. Бережіть зір, систематично відвідуйте окуліста. Зір, втрачений при глаукомі, не підлягає відновленню.

Головний лікар                                                                              О.Стойка

 

Когут, 483-96-30

Перейти до спискуВерсiя для друку

undefined 

 

 

 

 

 

 

 

Цифрова освіта

111