Головна  →  Новини  →  1 грудня 2022

Обстеження на ВІЛ та всі види медичної допомоги ВІЛ-інфікованим у столиці лишаються безвідмовними, безоплатними та доступними попри воєнний стан – Валентина Гінзбург

Попри воєнний стан обстеження на ВІЛ та всі види медичної допомоги ВІЛ-інфікованим у столиці лишаються безвідмовними, безоплатними та доступними. Про це у Всесвітній день боротьби зі СНІДом сказала директорка Департаменту охорони здоров’я Валентина Гінзбург.

Вона підкреслила, що хоче донести цей месседж насамперед до тих, хто або взагалі не тестувався на наявність ВІЛ-інфекції або робив це давно.

«Багато хто з нас не замислюється над цим питанням або боїться результатів аналізу. Це зовсім не правильно. У першу чергу, у ставленні до себе та своїх близьких. І це відбувається тоді, коли за умови вчасно розпочатої терапії, ВІЛ цілком контрольований і не заважає людині вести активне звичайне життя», – зазначила Валентина Гінзбург.

Вона акцентувала увагу, що наразі у столиці тестування є цілком доступним. Зробити це можна в будь-якому закладі охорони здоров’я і навіть у сімейного лікаря. За період воєнного стану у Києві обстежено більше 67 тисяч осіб. А медичним спостереженням із вперше встановленим діагнозом ВІЛ-інфекція охоплено понад 600 людей.

«Щодо лікування, то із повномасштабним вторгненням рф на територію України було вжито низку заходів для ще більшого спрощення його отримання. Особливо актуальним це виявилося для внутрішньо переміщених осіб. Наразі вони, як і інші містяни, що живуть із ВІЛ, можуть отримувати меддопомогу та антиретровірусну терапію в кожному районному консультативно-діагностичному центрі незалежно від місця проживання. Можливості медичних інформаційних систем дозволили ефективно приймати пацієнтів – просто за документом, який засвідчує особу. Так, із 24 лютого до столичних закладів звернулось більше 850 ВПО для отримання антиретровірусних препаратів. Близько 180 із них залишилися лікуватися у столиці.

«Наразі ситуація з ВІЛ-інфекцією в Києві контрольована. І нам вдалося не лише утримати позиції сьогодення, а й подбати про завтра. У двох міських цільових програмах «Здоров’я киян» та «Громадське здоров’я» на 2023 рік передбачено кошти на тестування в закладах охорони здоров’я, закупівлю дитячого харчування, лікування опортуністичних інфекцій тощо. До слова, гепатит, туберкульоз, питання замісної підтримувальної терапії також не лишаються поза увагою. Адже часто вони є супутньою патологією, тож їхня профілактика, а за потребою і лікування, – невід’ємна частина надання допомоги ВІЛ-інфікованим», – розповіла Валентина Гінзбург.

Вона зауважила, що заходи цільових програм дозволять охопити тестуванням на ВІЛ-інфекцію всіх охочих, виявляти нові випадки ВІЛ та гарантувати людям необхідне спеціальне лікування. Крім того, забезпечать профілактику та лікування опортуністичних інфекцій, мінімізують інфікування серед народжених  ВІЛ-інфікованими матерями.  Також вдалось зберегти програму замісної підтримувальної терапії, що дасть змогу 250 особам отримувати необхідні препарати.

«Результат будь-якої справи наближається через розуміння, що наша кінцева мета – не в тому, щоб підвищити одні показники та знизити інші. Нині, коли кожного дня українці гинуть на полі бою та у власних домівках, правильно дбати про конкретне життя, конкретної людини. Ось, наприклад, Ваше. Перевіртеся на ВІЛ сьогодні або завтра. І розпочніть терапію, якщо в цьому виявиться потреба. Збережіть себе для України. Це Ваш особистий внесок у перемогу», – закликала Валентина Гінзбург.

Перейти до спискуВерсiя для друку

undefined 

 

 

 

 

 

 

 

Цифрова освіта

111