Головна  →  Новини  →  25 травня 2023

Кожен із 25 киян має виявлену патологію щитоподібної залози, а багато хто навіть не здогадується про неї, тож не отримує необхідного лікування – Валентина Гінзбург

Протягом останніх п’яти років, за даними звернень у комунальні заклади охорони здоров’я, кожен із 25 киян мав патологічні зміни в діяльності щитоподібної залози. Про це повідомила директорка Департаменту охорони здоров’я Валентина Гінзбург. Вона також зазначила, що ця цифра не відображає реальну ситуацію, і людей із нездоровою щитоподібною залозою, імовірно, більше.

«Як і у випадках з іншими захворюваннями, ми знову стикаємось із безтурботним ставленням до власного здоров’я. Навіть при наявних симптомах захворювань відкладаємо візит до лікаря. Вже не кажучи про те, що проходити обстеження за основними показниками здоров’я необхідно регулярно, не очікуючи, коли десь заболить», – зазначила Валентина Гінзбург.

За словами директорки Департаменту, до такого необачливого ставлення людей до здоров’я останніми роками додалися і зовнішні фактори. Так, введення протиепідемічних карантинних обмежень внаслідок пандемії COVID-19 у 2020 році призвело до зниження рівня виявлення захворюваності серед населення. А повномасштабне вторгнення російської федерації в лютому 2022 року підсилило цю негативну тенденцію.

«Між тим, патологія щитоподібної залози посідає одне з провідних місць у структурі загальної захворюваності населення України. І складає основу питомої ваги у структурі загальної ендокринної захворюваності – більше 50%. Зважаючи на те, що щитоподібна залоза – найважливіший елемент ендокринної системи, який виробляє гормони та контролює всі обмінні процеси, ставлення до її здорового функціонування має бути серйозним», – наголосила Валентина Гінзбург.

Вона розповіла, що існує десятки різновидів захворювань щитоподібної залози. І, на жаль, останнім часом вони «молодшають», у тому числі це стосується онкопатології.

За даними КНП «Київський міський клінічний ендокринологічний центр», щороку серед оперованих із приводу  захворювань щитоподібної залози – 65% хворих з приводу пухлинних захворювань і більше 30% – з приводу раку. За поточний період 2023 року в Центрі прооперовано більше 600 хворих, із них 195 – хворих на рак щитоподібної залози.

Очільниця Департаменту охорони здоров’я запевнила, що в умовах воєнного стану в столиці є всі умови для раннього виявлення та якісного лікування цих захворювань. Все що потрібно – звернутися до свого сімейного лікаря та визначитися щодо необхідності обстеження і консультації з ендокринологом.

Відомо, що серед основних причин виникнення захворювань щитоподібної залози – спадковий фактор, аутоімунні процеси, несприятлива екологічна обстановка, проведення в минулому променевого лікування, інфекції (вірусні та бактеріальні), шкідливі звички, дефіцит або надлишок йоду, нестача в їжі вітаміну А та мікроелементів, таких як кобальт, мідь, цинк тощо. Всі ці фактори, а також скарги лікар візьме до уваги і визначить коло необхідних обстежень.

«Скринінг захворювань щитоподібної залози, а саме УЗД, консультація фахівців та інші, доступні у КДЦ столиці та спеціалізованому закладі «Київський міський клінічний ендокринологічний центр». Усі обстеження, консультації та лікування за направленням лікаря безкоштовні. Лікарі зазначають, що більшість захворювань щитоподібної залози виліковні, якщо їх діагностовано на ранніх стадіях. Більш того, цій групі захворювань можна успішно запобігти. Зверніться до лікаря та складіть із ним індивідуальний план дій щодо профілактики або лікування. Ваш організм віддячить за це здоров’ям, силою та енергією, які сьогодні всім нам конче необхідні!» – закликала Валентина Гінзбург.

Перейти до спискуВерсiя для друку

undefined 

 

 

 

 

 

 

 

Цифрова освіта

111