Головна  →  Новини  →  9 жовтня 2015

Недосконалість законодавчої бази сьогодні заважає нам вчасно та у повному обсязі реалізовувати права пацієнтів на якісну медичну допомогу – Тетяна Донченко

Недосконалість законодавчої бази сьогодні заважає нам реалізовувати у повному обсязі права пацієнтів на якісну медичну допомогу. Про це повідомила директор Департаменту охорони здоров’я Тетяна Донченко на першому Українському конгресі «Медична техніка: українські реалії та перспективи 2016».

Йдеться, насамперед, про відсутність у державі цілісної законодавчої бази у сфері забезпечення та використання медичної техніки.

«Відсутність відповідних украй необхідних законів України з прозоро виписаними «правилами», починаючи зі зрозумілої термінології і завершуючи прийняттям працюючих наказів МОЗ, б’є, в першу чергу, по пацієнту»,  наголосила Тетяна Донченко.

«Наведу конкретний приклад. Через наявність простих термінологічних невідповідностей у законодавчій базі та можливостей постійного оскарження учасниками ринку державних процедур в Антимонопольний комітет України Київ не може сьогодні закупити ендопротези, у тому числі за скороченою процедурою, незважаючи на виділені (вперше за три роки) 5 млн грн з місцевого бюджету. В результаті, з 10 тисяч киян, які потребують протезування кульшових та колінних суглобів (з яких понад 500 потребують заміну суглобів за життєво необхідними показами) жодному цього року не зроблені безкоштовні операції»,  зазначила вона.

Тетяна Донченко з трибуни Конгресу звернулася до Міністерства охорони здоров’я з проханням отримання більш чітких інструкцій, що є необхідними для виписування медико-технічних завдань для закупівлі медичних виробів.

«Перелік декларацій, сертифікатів, свідоцтв має бути зрозумілим як для тих, хто закуповує, так і для тих, хто реалізовує медичні вироби. Тож пропоную в резолюції Конгресу звернути увагу на цю проблематику з метою розробки та впровадження досконалої законодавчої бази. Пам’ятаймо, що йдеться не про права віртуальних пацієнтів зі статистичних звітів. Йдеться про реальних людей, які потребують медичної допомоги, щоб продовжувати повноцінне, щасливе життя», наголосила Тетяна Донченко.

Перейти до спискуВерсiя для друку

undefined 

 

 

 

 

 

 

 

Цифрова освіта

111