Головна  →  Новини  →  25 березня 2014

24 березня Всесвітній день боротьби з туберкульозом

Туберкульоз залишається одною з глобальних проблем охорони здоров’я. У 2012 році 8,6 млн. людей в світі захворіли, 1,3 млн. - померли від хвороби. Кількість померлих неприпустимо велика, враховуючи, що більшу частину захворювань можливо було попередити. Проте, ВООЗ в доповіді «Глобальна боротьба з туберкульозом» 2013 року відмічає суттєвий прогрес, досягнутий останніми роками. Показник нових випадків туберкульозу знижується вже 10 років поспіль, смертність за останні 20 років скоротилась на 45%.

За підсумками 2013 року зростання захворюваності на туберкульоз зареєстровано в 7 регіонах України, в тому числі в м. Києві, де захворюваність у 2013 році зросла в порівнянні з показниками останніх років на 27,4% і перетнула епідемічний поріг - 51,7 на 100 тис. населення, протягом року захворіло на туберкульоз 1473 особи. Особливу занепокоєність викликає значне зростання захворюваності дітей до 14 років: у 2012 році по м. Києву захворіло 19 дітей (3,9 на 100 тис.), у 2013 - 46 (9,5 на 100 тис.). Найбільший показник дитячої захворюваності зареєстрований  в Оболонському районі - 14,8. В значній мірі зростання дитячої захворюваності пов’язано з відмовами батьків від вакцинації дітей.

В цілому по Україні показник залишається на рівні 2012 року - 67,9, це на 20% менше, ніж у 2005 році, коли відзначався максимальний рівень захворюваності. Протягом останніх п’яти років вдалося значно знизити рівень смертності від туберкульозу, покращити діагностику. Але Україна, нарівні з  Індією та Південною Африкою, відмічені в доповіді ВООЗ за 2013 рік як країни, де зафіксовано найбільший приріст випадків стійкого до лікування туберкульозу з 2011 по 2012 роки. Причиною виникнення стійких до ліків штамів збудника є недолікований туберкульоз, неправильно обране лікування хворих. Проблема множинної стійкості до препаратів зберігається всюди, навіть в Європейських країнах з високим рівнем прибутку і низьким рівнем захворюваності на туберкульоз. Протягом 2012 року Міністерством охорони здоров’я України розроблено та затверджено Уніфікований клінічний протокол медичної допомоги «Туберкульоз», який базується на принципах доказової медицини, найуспішніших вітчизняних та світових практиках лікування туберкульозу, а також максимального приведення національних стандартів діагностики та лікування до загальноприйнятих міжнародних вимог та рекомендацій ВООЗ.

Фонд Р.Ахметова «Розвиток України» у 2013 році опублікував результати соціологічного дослідження «Рівень знань, практики та поведінки населення України та окремих соціальних груп з питань туберкульозу станом на 2011 рік». З вересня 2011 року по березень 2012 року 5 тисяч дорослих респондентів у 81 місті, 26 селищах міського типу та 99 селах України були опитані за допомогою інтерв’ю віч-на-віч за місцем проживання респондентів. Загальний рівень поінформованості респондентів з питань туберкульозу виявився невисоким: лише 17,5% опитаних продемонстрували прийнятний, з огляду на  особливості національної епідеміологічної ситуації, рівень знань. Проте, головний шлях інфікування, повітряно-крапельний, назвали 84% респондентів, основний симптом туберкульозу – кашель, що триває понад 3 тижні, згадали 27%. Більшість респондентів (73%) знають про виліковність туберкульозу, 85% виявили готовність звернутись до дільничного або сімейного лікаря, до фтизіатра в разі наявності у себе симптомів туберкульозу. Матеріально забезпечені люди, подібно до більш освічених, виявляють більше готовності вакцинувати своїх дітей. Близько 90% уразливих груп (безпритульні, споживачі ін’єкційних наркотиків, колишні засуджені) правильно назвали основні ознаки туберкульозу, але загальний показник знань коливається в межах 60-65% і потребує корекції.

Нагадаємо ключові моменти, які необхідно знати всім людям. Клінічні симптоми, які вказують на туберкульоз: кашель більше 2 тижнів, підвищена температура тіла більше 7 днів, задишка, біль в грудній клітині, поганий апетит, постійна слабкість, безпричинне зниження ваги, підвищена пітливість, особливо вночі, кровохаркання. При таких симптомах потрібно звертатись до лікарів загальної поліклінічної мережі, які можуть своєчасно діагностувати хворобу. Лабораторії поліклінік нашого міста оснащені всім необхідним для діагностики хвороби «за зверненням», тобто кожна людина може безкоштовно зробити аналіз харкотиння на мікобактерію туберкульозу і, при необхідності, отримати безкоштовну медичну допомогу. При ранньому виявленні захворювання і правильному лікуванні туберкульоз виліковний.

Перейти до спискуВерсiя для друку

undefined 

 

 

 

 

 

 

 

Цифрова освіта

111