Головна  →  Новини  →  10 вересня 2014

Медична спільнота та громадськість Києва підтримали ініціативу щодо створення лікарень інтенсивного лікування

Медична спільнота та громадськість Києва підтримали ініціативу щодо створення лікарень інтенсивного лікування

На громадські обговорення, що відбулися 9 вересня під головуванням заступника голови КМДА Михайла Радуцького, Департамент охорони здоров’я виніс проект реорганізації низки київських клінічних лікарень у лікарні інтенсивної терапії.

Такі зміни, за переконанням фахівців, мають забезпечити надання екстреної медичної допомоги в найкоротші терміни, у повному обсязі і на високому професійному рівні.

Відповідно до статистичних даних, щороку стаціонарне лікування в столиці проходять близько 550 тис. хворих, понад 60% з яких госпіталізується саме в ургентному (екстреному) порядку. Зважаючи на ці показники, функціонування лише однієї клініки інтенсивного лікування, а саме лікарні швидкої допомоги, є вкрай недостатнім.

За експертними оцінками, що врахували специфічні умови мегаполісу, сьогодні столиці потрібні 5 дорослих та 2 дитячі лікарні, які зможуть забезпечити надання медичної допомоги в умовах цілодобового невідкладного чергування. Створити їх пропонується шляхом перепрофілювання Київських клінічних лікарень №№ 1, 6, 8, 12, лікарні швидкої медичної допомоги м. Києва та дитячих лікарень № 1 та № 2.

За словами директора Департаменту охорони здоров’я Михайла Ригана, запропонована реорганізація відчутно підвищить рівень медичного обслуговування. Пацієнти почнуть отримувати якісніше лікування завдяки прискореній госпіталізації і акумуляції засобів для екстреної допомоги у визначених лікарнях.

«При створенні лікарень інтенсивної терапії ми зможемо впровадити принцип «не пацієнт до лікарів, а лікарі до пацієнта». У кожній такій клініці будуть працювати фахівці всіх медичних спеціальностей. Це дозволить швидко встановити діагноз та надати допомогу, не відправляючи пацієнта до спеціалізованих закладів», – зазначив Михайло Риган.

Також він зауважив, що саме такий підхід йому підказує власний багаторічний досвід практичного лікаря, який працював у багатьох клініках, у тому числі закордонних.

Наприкінці громадських обговорень присутніми було прийнято рішення щодо створення робочої групи, до складу якої увійдуть медики, науковці, представники громадських організацій та пересічні кияни. Члени робочої групи розроблятимуть поетапні механізми та алгоритми впровадження реорганізації лікарень.

За словами Михайла Радуцького, саме спільна робота фахівців та громадськості гарантуватиме оптимальний перебіг процесу створення лікарень нового типу та прийнятний результат.

«Ми повинні відповідати за те, що робимо і за те, що будемо робити для киян. І кияни мають право брати безпосередню участь у такій роботі. При цьому ми повинні бути максимально відокремленими від політики та вирішувати проблеми медицини виключно в професійній та економічній площині», – підсумував Михайло Радуцький.

Перейти до спискуВерсiя для друку

undefined 

 

 

 

 

 

 

 

Цифрова освіта

111