Головна  →  Новини  →  8 вересня 2021

Завдяки відкриттю Централізованої цитологічної лабораторії в столиці запроваджено скринінгову програму з виявлення раку шийки матки – Валентина Гінзбург

Централізована цитологічна лабораторія, в якій проводиться ефективний скринінг передракових захворювань шийки матки та раку шийки матки, запрацювала в лютому цього року на базі Київського міського пологового будинку №5. Про це повідомила директорка Департаменту охорони здоров’я Валентина Гінзбург.

За її словами, для забезпечення надійності та якості досліджень за кошти міського бюджету лабораторію було обладнано найсучаснішим устаткуванням світових брендів: « Olympus», « Zefirо» , «Tiziano». Наразі в лабораторії вже проведено понад 40 тисяч досліджень.

«Ми ставили перед собою чітку мету – виявляти патологію шийки матки вчасно та надійно. І якщо раннє виявлення залежить багато в чому і від самих жінок, які мають регулярно проходити профогляди та негайно звертатися до лікаря у разі появи тривожних симптомів, то щодо надійності досліджень – забезпечити її є нашим прямим завданням», – переконана Валентина Гінзбург.

Вона розповіла, що завдяки централізованому підходу до аналізу взятого біоматеріалу, критерії якості результатів однакові незалежно від того, де саме жінці робили мазок – у районній поліклініці, пологовому будинку, жіночій консультації тощо.

«Протягом короткого часу зразки направляються у Централізовану цитологічну лабораторію (де на сьогодні їх досліджується понад 500 на добу), а результати повідомляються лікарю, який вже визначається з подальшою тактикою ведення пацієнтки. Вважаю такий підхід оптимальним. Адже пройти первинне обстеження у гінеколога та здати аналіз жінка може там, де спостерігається, а ось якість досліджень для всіх без винятку киянок буде гарантовано високою», – наголосила Валентина Гінзбург.

Вона зазначила, що скринінгова програма, окрім лабораторної (встановлення наявності або відсутності патології), включає в себе і складову формування бази даних жіночого населення м. Києва. Це має впорядкувати лікувально-профілактичну роботу. Зокрема, допоможе відслідковувати дати наступних запрошень на контрольні обстеження, результати дообстежень тощо.

«На сьогодні організований цитологічний скринінг – найбільш ефективний спосіб раннього виявлення та профілактики раку шийки матки – захворювання, від якого щороку гинуть тисячі жінок у всьому світі. Лише у столиці минулого року померло 118 киянок, а цього – вже 46. Створення умов для надійної діагностики – закупівля новітнього обладнання, підготовка кадрів, запровадження та грамотна послідовна реалізація скринінгових і лікувальних програм – вочевидь впливатимуть на зниження цієї сумної статистики», – впевнена Валентина Гінзбург.

Також вона звернулася до киянок з наполегливим проханням дбати про своє здоров’я: регулярно проходити огляди у лікаря і виконувати всі його рекомендації щодо профілактики та лікування.

«І не забуваємо, що багато небезпечних для життя захворювань починаються та досить довгий час тривають без симптомів. Людина продовжує жити звичним життям та не здогадується, що хвороба прогресує, з кожним днем залишаючи все менше шансів на ефективне лікування. Тож не чекайте на погіршення самопочуття – відвідуйте медзаклади, аби пересвідчитися, що здорові. Скласти план профілактичних оглядів вам має допомогти сімейний лікар», – закликала Валентина Гінзбург.


 

 
Перейти до спискуВерсiя для друку

undefined 

 

 

 

 

 

 

 

Цифрова освіта

111