Головна  →  Новини  →  5 жовтня 2022

Понад 200 дітей із гострими неїстівними отруєннями врятували столичні медики цього року

Понад 200 дітей різного віку лише цього року потребували екстреної медичної допомоги та госпіталізації через отруєння токсичними речовинами. Про таку статистику повідомила директорка Департаменту охорони здоров’я Валентина Гінзбург.

«Як на мене, це, без перебільшення, жахливо. Адже майже у 100% випадків таких епізодів не сталося б, якби дорослі були уважнішими», – зазначила Валентина Гінзбург

На підтвердження своїх слів вона навела статистику щодо віку постраждалих. Лише з тих дітей, до яких виїжджали бригади столичних «швидких», третина – хлопчики та дівчата до 9 років, із яких більшість до 5 років. Найменшому постраждалому лише 11 місяців.

«Абсолютно різні, залишені дорослими в доступних місцях медикаменти, засіб від тарганів, гель для прання, капсули із пральним порошком, щуряча отрута – це те, що маленькі діти встигають донести до рота та проковтнути за лічені хвилини. У підлітків дещо інший «набір»: здебільшого вони труяться алкоголем або лікарськими засобами, що вживають у великій кількості», – розповіла Валентина Гінзбург.

Вона закликала мам і татусів, бабусь і дідусів бути пильними. Адже за маленькою дитиною необхідний постійний нагляд. Навіть короткочасне відволікання на телефон або домашні справи може коштувати їй життя. Саме через те і відбуваються отруєння, тяжкі опіки, падіння з вікон…  Не меншої уваги та піклування потребують і підлітки. Психологічні проблеми, перше невдале кохання, бажання самоствердження через «дорослі» атрибути на кшталт алкоголю – це те, через що проходить більшість у перехідному віці, але як саме відбудеться такий перехід, багато в чому залежіть від близького дорослого, який на цей час поряд.

«Батьківство – чи не найбільше щастя в житті людини. Та на додаток – дуже непростий шлях, величезною частиною якого є відповідальність за здоров’я дитини. Тож ніколи не зайве зупинитися і згадати про це. Регулярні медогляди, щеплення за календарем, консультації із лікарем щодо будь-яких насторожуючих симптомів або змін стану організму та, звісно, – постійний контроль за діями малюка. Сьогодні ми маємо безліч викликів. Додавати собі нові через просту недбалість – точно не на часі. Бережіть своїх дітей і будьте всі здорові!» – закликала Валентина Гінзбург.

Перейти до спискуВерсiя для друку

undefined 

 

 

 

 

 

 

 

Цифрова освіта

111