Головна  →  Новини  →  19 травня 2023

Один візит до дерматолога раз на рік може убезпечити від наслідків смертельно небезпечної меланоми – Валентина Гінзбург

Переважна більшість чула про меланому, знає, як може виглядати ця смертельно небезпечна патологія шкіри. Утім, на жаль, лише одиниці готові вчинити прості дії, щоб убезпечити себе від тяжких наслідків цього досить розповсюдженого виду раку. Про це повідомила директорка Департаменту охорони здоров’я Валентина Гінзбург.

Вона зазначила, що меланома належить до візуальної форми онкопатологій. Це означає, що побачити та запідозрити її наявність людина може навіть самостійно. Фахівець же здатен поставити діагноз майже миттєво. А це – високі шанси на успіх лікування, за умови, що його розпочато одразу. 

Меланома – це злоякісна пухлина, що розвивається на ділянках шкіри або слизових оболонках. Вважається однією із найагресивніших форм раку, адже швидко росте й стрімко поширює метастази у всьому організмі. Крім того, як свідчить статистика, кількість захворювань з року в рік зростає. Так, у столиці в першому кварталі минулого року налічувалось 19 випадків знову виявлених меланом та 101 – раків шкіри, а цього року – 35 та 168 відповідно.

Поява мелономи може бути обумовлена зовнішніми факторами та спадковістю. Тому лікарі радять уникати факторів ризику (особливо – сонячних опіків, травмування шкіри, самостійного видалення родимок), а у разі, якщо в родині були випадки цього захворювання, – не просто перевірятися раз на рік у лікаря-дерматолога, а й регулярно проводити самоогляди.

Для  зручності самооглядів можна використовувати алгоритм з умовною назвою АКОРД. Це абревіатура, яка допоможіть визначитися, чи є привід обстежитися більш ретельно. Оглянувши родимку, або інше утворення на шкірі, дайте відповіді на такі запитання: 

  • А – асиметрія. Родимка асиметрична?
  • К – край. Край родимки нерівний, рваний?
  • О – окрас. Є зміни в кольорі, вкраплення, зникнення забарвлення?
  • Р – розмір. Родимка більше 6 мм?
  • Д – динаміка. Родимка росте? Є кірочки, тріщинки, кровоточивість?

Якщо хоча б одна відповідь «так», необхідно якнайшвидше звернутися до фахівця.  

«Проте ще правильніше – відвідувати лікаря профілактично. Адже не всі плями на тілі ви можете побачити і, тим більше, самостійно проаналізувати їх на безпечність», – зауважила Валентина Гінзбург. 

Вона повідомила, що до Всесвітнього дня меланоми Департамент охорони здоров’я оголосив тижневик діагностики меланоми. Із 22 травня кожен охочий може більше дізнатися про цю хворобу у свого сімейного лікаря та без направлення пройти діагностичний огляд у лікаря-дерматолога у будь-якому районному КДЦ. Також огляд та дерматоскопія проводять безоплатно та безвідмовно за самозверненням або за електронним направленням на базі КНП «ДЕРМАТОВЕНЕРОЛОГІЯ».

Люди, які  з тих чи інших причин не можуть прийти на огляд, мають можливість скористатися послугою онлайн консультації.  Запис до дерматоонколога Прит Галини Василівни через сайт: https://helsi.me/.

«Звісно, пильнувати здоров’я треба не з нагоди визначених дат, а завжди. Проте такі тематичні дні, присвячені профілактиці різних захворювань, для багатьох із нас стають мотивуючим чинником. Раджу скористатися можливістю та перевірити свої родимки. Сходіть до лікаря, поставте корисну «галочку» в щоденнику свого здоров’я», – закликала Валентина Гінзбург. 

Огляди в рамках Тижня діагностики меланоми у КНП «ДЕРМАТОВЕНЕРОЛОГІЯ» відбуватимуться із  22 до 26 травня з 08:00 до 19:00 та в суботу, 27 травня, з 09:00 до 15:00 за адресами філій:

  • вул. Саксаганського, 72;
  • філія 1 – вул. Чернігівська, 38/2;
  • філія 2 – б-р В. Висоцького, 8;
  • філія 3 – вул. Верховинна, 13;
  • філія 4 – вул. Патріарха Мстислава Скрипника, 48;
  • філія 5 – вул. Галицька, 6;
  • філія 6 – вул. Богатирська, 32.
Перейти до спискуВерсiя для друку

undefined 

 

 

 

 

 

 

 

Цифрова освіта

111